Acords del Ple municipal de desembre

Divendres, 20 de desembre de 2019 a les 11:00

La darrera sessió plenària de l'any a Begues va servir per aprovar de forma provisional la modificació del Pla General al voltant de la Rectoria, així com les Ordenances Fiscals de forma definitiva. Diverses mocions polítiques van centrar bona part del debat de la sessió.

El Ple Municipal de desembre, celebrat aquest dijous, ha donat llum verda a l'aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General al voltant de l'Església de la Rectoria. El document té per objectiu donar una resposta integral per garantir la preservació i millora del barri antic de la Rectoria entenent que és un sector d'alt interès paisatgístic i patrimonial. Es tracta de millorar els aspectes relatius a l'ordenació de l'espai públic i el paisatge i, al mateix temps definir pautes per a la regulació de l'edificació i parcel·lació de les finques privades, proposant una ordenació detallada que garanteixi els valors patrimonials del conjunt.

La modificació contempla la conservació de l'edificació existent, definint condicions per a la protecció, adequació i millora de les construccions històriques. També recull la protecció de l'espai públic i els elements patrimonials que conformen el paisatge urbà, incloent-hi pous, tanques, marges i vegetació. Alhora, permet l'establiment de pautes per a la urbanització del barri, així com la incorporació, dins el conjunt, dels marges que estructuren l'entorn del barri.

El punt va rebre els vots a favor dels grups municipals de JxCAT i ERC, així com de la regidora Marta Roig. La resta de formacions s'hi van abstenir. Un cop superada aquesta aprovació provisional, el document passa ara a la Generalitat de Catalunya, que té la competència per aprovar-lo de forma definitiva.

El que ja ha rebut l'aprovació definitiva per part del Ple van ser les Ordenances Fiscals per a 2020. Hi van votar a favor els grups municipals de JxCAT i ERC, així com la regidora Marta Roig. Hi van votar en contra PSC, C's, CUP i BEC.

La sessió plenària també va servir donar compte de la nova composició del grup municipal d'Esquerra Republicana, que passa de 3 a 2 regidors. Qui va ser número dos de les llistes d'aquesta formació a les passades eleccions municipals, Marta Roig, deixa el grup d'ERC-AM i, a partir d'ara, esdevé regidora no adscrita a cap grup municipal.

Mocions polítiques

L'actualitat política de la jornada va marcar l'apartat de mocions, en incorporar-se per caràcter d'urgència dues mocions amb relació a les sentències conegudes aquest dijous, presentades pels grups de JxCAT, ERC, CUP i la regidora Marta Roig.

En primer lloc, la que demana la nul·litat de la sentència del Tribunal Suprem i la llibertat immediata d'Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. També, que els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín puguin recollir la seva acta d'eurodiputats. El text va rebre els vots a favor dels proposants i BEC, mentre que C's i PSC hi van votar en contra.

El mateix sentit de vot va rebre una moció contra la sentència del TSJC al MH president Quim Torra. El text manifesta el suport al dret a la llibertat d'expressió del president de la Generalitat, tot qualificant aquesta sentència com a nou atac a la Generalitat i un exemple més de la judicialització de la política.

El Ple també va aprovar una moció presentada per JxCAT i PSC sobre el Tribut Metropolità. El text demana a l'AMB un mètode càlcul del tribut més just, un calendari de millores de serveis i una bonificació de la quota per als comerços i indústries locals, així com una línia d'ajuts per a col·lectius vulnerables. El text va rebre els vots favorables dels grups proposants, la CUP i la regidora Marta Roig. S'hi van abstenir la resta de grups municipals.

Una altra moció aprovada va ser la presentada per Marta Roig, demanant el reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis. El text pretén recuperar-ne la memòria, dignificar les seves lluites i donar-les a conèixer a les noves generacions, fent visible la figura de Neus Català, tot destinant un espai públic al seu nom i fent difusió pública de la seva figura. Es va aprovar amb els vots a favor de totes les formacions, a excepció de C's, que s'hi va abstenir.

Darrera actualització: 20.12.2019 | 11:00