Aprovació inicial de l’Ordenança General de Preus Públics per a 2020

Dilluns, 2 de desembre de 2019 a les 09:00

El Ple Municipal ha donat llum verda, en tràmit inicial, a la modificació dels preus públics de Begues per al proper any. La sessió va servir també per aprovar mocions en matèria d’emergència climàtica, en defensa de la llibertat d’expressió i en relació al tribut metropolità de l'AMB.

L’Ordenança General de Preus Públics regula els preus de diferents serveis municipals, entre els quals els actes públics que tenen lloc al Teatre El Goula, el lloguer d’espais o equipaments com el Centre Cívic o l’Escorxador i els preus de la Piscina Municipal.

D’acord amb la normativa vigent, aquests preus públics haurien de permetre cobrir el cost que té cada servei. És a dir, que cada un d’aquests serveis s’hauria de sufragar únicament amb el preu de les entrades o abonaments de les seves persones usuàries. Però és evident que això obligaria a fixar uns preus molt elevats que segurament poca gent estaria disposada a pagar.

És per aquest motiu que la normativa preveu que un servei pugui ser deficitari quan hi hagi raons socials, culturals o d’interès públic que ho justifiquin. I és innegable l’interès públic de facilitar l’accés de la ciutadania a la cultura, l’art, la salut o la pràctica esportiva. És per aquest motiu que els preus d’aquests serveis es mantenen molt per sota del seu cost, i anualment es revisen en base a les previsions econòmiques o en funció de nous serveis o activitats que es puguin preveure.

En aquest sentit, l’acord assolit per al proper any preveu una congelació general dels preus públics del Centre Cívic i l’Escorxador, amb l’única excepció de les sessions de cinema, que s’apujaran 1 euro. L’objectiu és equiparar el preu de l’entrada al cost i a la qualitat del servei que es presta. En aquest apartat també s’ha inclòs un nou preu públic per a espectacles de gran format.

Pel que fa a la Piscina Municipal, es preveu un increment lineal general del 2,5%, en línia amb l’increment acordat per a les ordenances municipals ara fa unes setmanes i amb les previsions d’increment de l’IPC i del nivell de vida per al proper any.

Bonificacions en els preus públics

Pel que fa a les bonificacions, el Centre Cívic i l’Escorxador mantenen les que ja es venen oferint fins ara, especialment adreçades a promoure l‘activitat de les entitats del poble i per part de col·lectius que treballin amb finalitats solidàries o de foment de creació cultural i artística.

En el cas de la Piscina Municipal també es mantenen totes les bonificacions adreçades a la promoció de la pràctica esportiva i els abonaments especials per a infants, joves, gent gran, famílies nombroses o monoparentals, pensionistes o persones amb discapacitats. A més, però, s’incorpora una nova bonificació específica per a persones en situació de risc i vulnerabilitat social, i que oscil·la entre el 25 i el 100% en base a la valoració dels serveis socials municipals.

L’aprovació inicial d’aquesta ordenança va rebre els vots a favor dels grups municipals de JxCAT i ERC, els vots en contra del PSC i C’s i l’abstenció de la CUP i BEC.

Mocions polítiques

El Ple Municipal del mes de novembre també va servir per debatre i aprovar tres declaracions polítiques. La primera d’elles, presentada pel grup municipal BEC i relativa al tribut metropolità. Va rebre els vots a favor d'ERC, PSC, CUP i BEC, i l'abstenció de JxCAT i C's. 

En segon lloc es va aprovar la declaració d’emergència climàtica presentada pels grups del PSC, C’s, CUP i BEC, així com d’algunes entitats del poble. Després d’un període de treball entre entitats i partits, la moció finalment va ser aprovada gairebé per unanimitat en els seus 9 punts, a excepció de 3 d’aquests punts que van rebre el vot contrari del grup municipal de JxCAT.

Finalment, la moció en defensa de la llibertat d’expressió i la iniciativa política al Parlament, presentada per JxCAT, ERC i la CUP es va aprovar, amb els vots favorables dels grups proposants, els vots en contra de PSC i C’s, i l’abstenció del BEC.

Podreu consultar les intervencions de cada grup i el seu posicionament respecte a tots aquests punts en la Videoacta de la sessió, quan aquesta passi a disposició pública en el portal de reproduccions del Ple Municipal de Begues.

Darrera actualització: 29.11.2019 | 14:39