Begues fa un pas important en la reducció de residus i l'augment del reciclatge

Dijous, 30 de gener de 2020 a les 09:00

Els beguetans i les beguetanes han generat menys brossa durant l'any 2019 i l'han reciclat més i millor. Són les principals conclusions del balanç del primer any de funcionament de la campanya Fem-ho Bé, que incorporava canvis en el model de gestió de la recollida d'escombraries i accions de conscienciació ciutadana, entre d'altres. 

Begues continua millorant la selecció dels residus que genera. L'any passat es va reduir la generació de material de rebuig (contenidor gris) en un 14,09%, mentre que va augmentar la recollida de totes les fraccions (contenidors blau, groc, verd i marró). En total, les beguetanes i els beguetans ham aconseguit disminuir en un 5,89% la producció total de residus recollits al carrer (sense tenir en compte els residus portats a la Deixalleria Municipal).

Les dades indiquen que, al llarg del 2019, el que més va augmentar va ser la recollida de paper i cartró (47,92%) seguits dels envasos (46,40%), mentre que l'orgànica i el vidre van tenir un creixement similar (del 18,04% i del 18,36%, respectivament). Vegeu la comparativa amb el 2018 en el quadre inferior.

Un any després de la posada en marxa de la campanya Fem-ho bé, amb bé de Begues, els resultats són optimistes. La campanya tenia per objectiu la millora de la recollida selectiva de la brossa, per la qual cosa es van canviar els contenidors i es van reforçar zones amb una producció de residus més elevada.

També es va posar en marxa una campanya de conscienciació entre la ciutadania per fomentar el reciclatge, que es pot trobar en una secció concreta del web municipal. Un any després, Begues continua sent un dels municipis de l'àrea de Barcelona amb millors dades de reciclatge,  superant el 50% de la recollida selectiva que marca la directiva de la Unió Europea per a aquest any.

Cal seguir avançant

Tots i aquests bon resultats, no ens podem relaxar. Cal seguir avançant en nivells més alts de reciclatge i per aquest motiu l'Ajuntament de Begues continua treballant en l'estudi de viabilitat del projecte d'implantació de la recollida porta a porta, així com en d'altres accions que puguin revertir en un augment dels índexs de reciclatge. 

Però més important que el reciclatge és la reducció dels residus i la seva reutilització. En aquest sentit s'està treballant en el desenvolupament del projecte 'A Begues, plàstic zero' que s'implantarà durant el present mandat. En l'àmbit particular es poden emprendre accions de reutilització de productes i pràctiques de vida més sostenibles que poden ser una gran ajuda per reduir l'impacte humà en el medi. 

Darrera actualització: 24.01.2020 | 20:24