Detectada a Begues la presència de la vespa velutina

Dimecres, 27 de maig de 2020 a les 11:00

La Unitat de Medi Ambient de l'Ajuntament ha retirat ja dos ruscs d'aquesta espècie invasora, molt perillosa per a les abelles i vespes autòctones. Les observacions dels nius i dels exemplars individuals s'han de comunicar a la Policia Local o als Agents Rurals.

La vespa velutina o asiàtica ja ha arribat a Begues. La Unitat de Medi Ambient de l'Ajuntament ja n'ha detectat la seva presència i, fins i tot, ha retirat un parell de nius d'aquesta espècie invasora provinent del sud-est asiàtic i depredadora de les abelles autòctones.

Des de la mateixa Unitat de Medi Ambient s'apunta que la presència de la vespa velutina al nostre municipi no té caràcter de plaga, però que cal comunicar-ne les observacions per tal d'estudiar i controlar la seva expansió. Tampoc no s'ha de manipular cap niu d'aquesta espècie.

En cas de trobar-ne un, cal trucar a la Policia Local (936 391 090) o als Agents Rurals (935 617 000). No és especialment agressiva contra les persones, però sí que és un problema per a l'apicultura, ja que devora les abelles i vespes autòctones i, per tant, alteren la pol·linització i, de retruc, els ecosistemes.

La vespa velutina es va estendre per Europa des de França, el 2004. A Catalunya, l'espècie invasora es va detectar per primer cop el 2017 a les comarques de Girona. Actualment s'han trobat ruscs de velutina a tot el litoral de Barcelona i el Camp de Tarragona.

Aquest insecte asiàtic té un aspecte similar a les vespes autòctones, tot i que es poden diferenciar perquè les velutines tenen una única franja groga i més ampla al final de l'abdomen. També té de color groc les potes i la cara.

Darrera actualització: 23.06.2020 | 09:46