El debat sobre la llibertat d’expressió i l’amnistia centren la sessió plenària del mes de febrer de l’Ajuntament de Begues

Divendres, 26 de febrer de 2021 a les 09:00

La corporació va aprovar el seu rebuig a l’empresonament de Pablo Hasél i en favor de l’amnistia. La sessió també va acordar l’aprovació de mocions en favor del 8M i del dictamen anual del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat.

El Ple Municipal d’aquest mes de febrer va mostrar el seu suport a la llibertat d’expressió i el rebuig a l’empresonament de Pablo Hásel. I ho va fer per partida doble, a través de dues mocions polítiques.

La primera, presentada pels grups municipals de JxCAT, ERC i la regidora no adscrita Marta Roig. En ella es manifesta “el compromís del món local català amb la llibertat d’opinió i d’expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania”, alhora que es condemna “la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l’expressió del seu pensament a través de les seves cançons i les seves piulades”. El text va rebre el suport de JxCAT, ERC, CUP, BEC i la regidora Marta Roig (11), el vot en contra de C’s (1) i l’abstenció del PSC (1).

Una segona moció, presentada per la CUP i Marta Roig, exigeix, a més, “l’anul·lació de totes les causes obertes i de les sentències condemnatòries de qualsevol persona -també dels artistes- que hagi fet ús del seu dret a la llibertat d’expressió, concentració i manifestació”. També reclama “la derogació immediata de la llei mordassa” i posa de manifest el rebuig total i absolut a l’empresonament de Hasél. Aquesta moció es va aprovar amb els vots d’ERC, CUP, BEC i Marta Roig (5), el vot en contra de C’s (1) i l’abstenció de JxCAT i PSC (7).

També en l’àmbit polític va prosperar la moció presentada per ERC, JxCAT, CUP i la regidora no adscrita Marta Roig de suport a l’amnistia. El text reclama “l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia”, tot declarant que “el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal”. D’aquesta manera, la moció demana “la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part”. El text va rebre el suport de JxCAT, ERC, CUP i Marta Roig (10), els vots en contra de PSC i C’s (2) i l’abstenció de BEC (1).

Mocions de caire social

Unanimitat de la corporació a l’hora d’aprovar un declaració amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. El text, presentat pels grups municipals del PSC, JxCAT i C’s serveix per manifestar el compromís de “treballar per l'avenç de la societat cap a la igualtat real, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones, i treballant en el marc de les competències de l'Ajuntament per garantir la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació i la coresponsabilitat”. El text també posa de manifest la voluntat de “Lluitar contra la mercantilització del cos de les dones (explotació sexual, pornografia, publicitat sexista...), sumant-nos a la Xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i nenes”.

El plenari municipal també va donar llum verda a la moció presentada per JxCAT, PSC, C’s i Marta Roig de suport al dictamen del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat. El text duu per títol ‘La vida de les persones grans importa’ i és fruit del treball desenvolupat durant l’any passat per aquest òrgan participatiu comarcal, en el qual hi és representat Begues amb dues persones provinents de la Comissió de la Gent Gran. La moció aprovada dona suport a aquest dictamen i insta a “iniciar les accions d’acompanyament que s’escaiguin per tal de donar-hi compliment”. Hi van votar a favor JxCAT, PSC, C’s, BEC i Marta Roig (10). S’hi van abstenir ERC i CUP (3).

Fora de l’apartat de mocions, la sessió plenària també va aprovar per unanimitat l’increment retributiu del 0,9% per a funcionaris i personal laboral de l’Ajuntament per a aquest any 2021, en aplicació de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

El posicionament i argumentació de cada un dels representants polítics de la corporació es va poder seguir en directe durant l’emissió de la sessió, i es podrà recuperar en la Videoacta del Ple quan aquesta quedi aprovada i passi a disposició pública al Portal de reproduccions.  

Darrera actualització: 25.02.2021 | 22:54