El Ple municipal demana poder disposar lliurement del romanent de tresoreria sense limitacions per part de l’Estat

Dilluns, 11 de maig de 2020 a les 09:00

La corporació municipal va aprovar una moció demanant la modificació de la Llei d’Estabilitat pressupostària, per tal que els consistoris puguin destinar el seu superàvit a les necessitats derivades de la crisi. El plenari també es va posicionar a favor de clarificar les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola.

La sessió telemàtica del Ple municipal del mes d’abril, celebrada la setmana passada, va servir per aprovar dues mocions polítiques. La primera, presentada pel grup municipal de Junts per Catalunya, amb l’adhesió del Partit dels Socialistes, Begues en Comú i la regidora Marta Roig, reclama la modificació de la Llei d’estabilitat pressupostària. Aquesta Llei estableix, entre d’altres aspectes, que els romanents de tresoreria municipals s’hagin de destinar en una part a eixugar deute de les corporacions i limitar la seva capacitat de despesa.

Davant de l’actual crisi sanitària, econòmica i social, els ajuntaments reclamen poder disposar de tot el seu superàvit de forma lliure, de manera que es pugui destinar a fer front a les necessitats derivades de la crisi, ajudes socials, mesures econòmiques o aquells aspectes que cada consistori consideri més oportunes en funció de cada realitat. 

Per aquest motiu la moció insta al govern de l’Estat i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a aprovar una modificació de l’esmentada llei per tal que aquelles corporacions locals que disposin d’una situació financera sanejada, i disposin de romanents de tresoreria per despeses generals positius, els puguin aplicar lliurement, i que aquesta aplicació no afecti el càlcul de l’estabilitat pressupostaria de l’entitat. Van posicionar-s’hi a favor els grups municipals de JxCat, ERC, PSC, CUP, BEC i la regidora Marta Roig, mentre que C’s s’hi va abstenir.

Contra les presumptes irregularitats de la monarquia

El plenari també va aprovar una declaració presentada per Esquerra Republicana, amb l’adhesió de CUP i BEC, per clarificar les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola

El text manifesta el rebuig al sistema monàrquic espanyol, alhora que demana la creació d’una comissió d’investigació que permeti investigar les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com dels seus còmplices, i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l'Estat espanyol amb l'Aràbia Saudita. 

En aquest sentit, s’expressa el suport a qualsevol iniciativa encaminada a denunciar l’opacitat de la monarquia espanyola, i en favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per la mateixa. Van posicionar-s’hi a favor JxCat, ERC, CUP, BEC i la regidora Marta Roig. C’s va votar-hi en contra i el PSC s’hi va abstenir.

Podreu seguir l’argumentació i sentit del vot de cada formació en el portal de reproduccions Videoacta quan la sessió passi a disposició pública en els propers dies. 

 

Darrera actualització: 08.05.2020 | 13:33