Els vehicles més contaminants no podran entrar a Barcelona a partir de l'1 de gener

Dilluns, 9 de desembre de 2019 a les 09:00

L'1 de gener entra en vigor de forma permanent la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la qual afectarà 1,6 milions de vehicles de tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

A partir de l'1 de gener de 2020 entrarà en funcionament de manera permanent la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat de Barcelona. Es tracta d'un espai prohibit als vehicles més contaminants que abasta gairebé tota la capital catalana (excepte les rondes, la Zona Franca i alguns barris de la zona nord).

Es calcula que amb la ZBE s'evitarà la circulació de 50.000 vehicles cada dia per Barcelona i afectarà 1,6 milions de vehicles de tota l'Àrea Metropolitana, com els de Begues. De fet, fa temps que la capital catalana supera els límits legals de contaminació atmosfèrica que recomanen tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com la Unió Europea (UE).

La ZBE s'aplicarà els dies laborables de les 7 a les 20 h, amb multes per incompliment que poden arribar als 1.800 euros. És a dir, aquells vehicles que no disposin de les etiquetes ambientals de la Direcció General de Trànsit (DGT) que es basen en les normes Euro d'emissions de vehicles. No obstant això, l'etiqueta no és obligatòria i la Guàrdia Urbana controlarà els vehicles a través de la matrícula.

En concret, es prohibirà la circulació de:

  • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000 i amb motor dièsel matriculats abans del gener del 2006.
  • Furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre de 1994.
  • Les motos i els ciclomotors matriculats abans del 2003.

Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular sempre, independentment del seu distintiu.

Darrera actualització: 03.12.2019 | 18:02