Exposició al Centre Cívic El Roure sobre la poeta i traductora Montserrat Abelló

El vestíbul de l'equipament municipal acull una mostra sobre la vida i obra de l'escriptora en el marc de la commemoració del centenari del seu naixement. Es podrà visitar fins al 2 de novembre.

Ja es pot veure al vestíbul del Centre Cívic El Roure l'exposició sobre la poetessa Montserrat Abelló. Es tracta d'un muntatge organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones, per commemorar el centenari del naixement de la poeta i traductora nascuda a Tarragona el 1918, tot i que va viure a diversos indrets com Barcelona, Cadis, Cartagena, França, el Regne Unit i Xile.

La mostra es titula Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades. Es tracta dels versos que Abelló, morta el 2014, solia llegir en començar un recital. L'exposició consta de 4 plafons que pretenen fer un recorregut significatiu per la trajectòria vital i literària de la poeta: la seva infantesa i l'aprenentatge de l'anglès a Londres, l'exili a Xile durant gairebé 20 anys i la formació de la seva família.

També inclou el retorn a Barcelona l'any 1960 i, finalment, la incorporació i implicació a la societat literària catalana i la defensa dels drets de les escriptores, la traducció de poetes anglosaxones i la publicació continuada dels seus poemaris, reunits fins a l'any 2002 al volum Al cor de les paraules. D'entre les nombroses distincions que va rebre, cal destacar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura, ambdós el 2008.

La seva primera obra poètica, Vida diària (1963), la va publicar als quaranta-cinc anys. I després en van seguir desenes de llibres més de creació pròpia però també de traduccions. La seva obra ha estat traduïda en volums antològics al castellà, al romanès, l'hebreu i al croat, i ella mateixa va autotraduir-se a l'anglès: Fifty love poems.

Fins al 2 de novembre

L'exposició, que a Begues es podrà veure fins al 2 de novembre, és una de les activitats organitzades amb motiu de l'Any Montserrat Abelló i que la portarà arreu del país, on també es realitzaran conferències, recitals i una jornada acadèmica, el 29 de novembre, per donar a conèixer la vida i obra d'Abelló, especialment en els seus vessants de la poesia, la traducció, el feminisme i el compromís de país.

Dimecres, 17 d'octubre de 2018 a les 09:00
Darrera actualització: 16.10.2018 | 10:16