Garantia de servei de la Llar d’Infants municipal

Dijous, 8 de juny de 2017 a les 12:30

La contribució que fan l’Ajuntament de Begues i les famílies dels infants permet garantir un servei que el govern central considera no obligatori, però que evidencia el compromís municipal pel dret a l’educació i la conciliació familiar. L’aprovació provisional per part del Ple d'aquest dimecres de la taxa de la Llar d’Infants, significa un pas decidit per continuar oferint el servei amb plenes garanties. 

La legislació espanyola considera que l’educació entre els 0 i els 3 anys no és una competència obligatòria de les administracions locals. Això no treu que des del municipalisme s’aposti per les llars d’infants de titularitat local com a servei públic de primer ordre, per tot allò que suposa en el desenvolupament dels infants i en les polítiques de conciliació familiar.

Begues n’és un clar exemple, amb l’aposta que es fa pel manteniment i ampliació del servei que ofereix la Llar d’Infants El Guinyol. D’ençà de 2013, però, la sostenibilitat d’aquest servei és cada vegada més dificultosa, donat que les aportacions de les administracions es van veure retallades per la necessitat de fer front a les dificultats econòmiques dels darrers anys. 

Així les coses, si l’any 2007 l’Ajuntament només havia de cobrir el 25% del cost del servei, aquest 2017 l’administració local haurà de fer front a més del 56% del total, assumint inicialment com es ve fent en els últims 5 exercicis, la seva pròpia part més l’aportació que correspondria a l’administració autonòmica.

Tot plegat sense renunciar a continuar negociant amb la Diputació de Barcelona perquè pugui assumir una part d’aquest percentatge. Així ho va fer els anys 2013, 2014 i 2015, contribuïnt al sosteniment del servei amb diferents percentatges d'aportació en la mesura de les seves possibilitats.

La resta de l’aportació econòmica que fa possible el servei prové de les famílies usuàries de la Llar d’Infants, a través de les taxes municipals. Si l’any 2007 aquestes taxes permetien sufragar el 41% del cost del servei, 10 anys després l’aportació de les famílies suposa prop del 44%. 


D’aquesta manera es consolida un model de corresponsabilitat social que permet sumar els esforços de les famílies i els de l’Ajuntament per garantir un servei d’excel·lència educativa a l’alçada d’allò que el poble reclama. 

Darrera actualització: 08.06.2017 | 15:03