L'Ajuntament reestructura la seva despesa per a aquest any

Dimarts, 21 de juliol de 2020 a les 09:00

El consistori redefineix les seves prioritats davant les quantioses despeses imprevistes i la baixada d’ingressos a causa de la pandèmia de la covid-19, del temporal Glòria i dels aiguats d'abril.

Els pressupostos amb què iniciava l'Ajuntament de Begues aquest any s'han vist seriosament afectats per diferents situacions, entre les quals destaca la pandèmia de la covid-19 i els efectes econòmics que l'han acompanyada.

A les actuacions d'emergència que s'han hagut d'assumir per la malaltia s'han de sumar, a més, altres despeses importants no previstes relacionades amb els nombrosos desperfectes ocasionats pel temporal Glòria de principis d'any i per les fortes pluges del mes d'abril.

L'escenari es torna especialment complex si, a més, tenim en consideració la baixada produïda en la previsió d'ingressos a conseqüència de la difícil situació econòmica derivada de la pandèmia. Segons les darreres estimacions, l'Ajuntament espera deixar d'ingressar al voltant de 700.000 euros.

El consistori treballa, doncs, actualment en la reestructuració de la despesa pública tenint en consideració que les despeses extraordinàries i la reducció dels ingressos provocaran un impacte econòmic al voltant del milió i mig d'euros als comptes públics. Si no es realitza aquesta correcció, els efectes econòmics afectarien també els comptes del 2021.

Pla econòmic i financer

Tot i que el consistori presenta uns comptes públics sanejats, amb un endeutament baix (que s'ha situat en el 39,21 %, lluny del màxim del 110 % que estableix la legislació) i un superàvit estructural de 434.819,69 euros, la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF) obliga el municipi a implantar enguany un pla econòmic i financer.

Es produeix, així, la circumstància que la llei penalitza l'Ajuntament malgrat presentar en els resultats del 2019 un romanent de tresoreria de 5.146.652,83 euros, un resultat pressupostari de 2.268.761,31 euros i un estalvi net d'1.323.368,20 euros.

És per situacions com aquesta que l'Ajuntament ha reclamat en més d'una ocasió una reforma de la LOEPSF, de manera que els consistoris que tinguin una situació financera sanejada i disposin de romanents de tresoreria per a despeses generals positius els puguin aplicar lliurement i que aquesta aplicació no afecti el càlcul de l'estabilitat pressupostària.

Aquest Pla econòmic i financer se sotmetrà a debat i aprovació del Ple Municipal d'aquest mes de juliol, que se celebra aquest dimecres a la tarda.

Darrera actualització: 20.07.2020 | 19:28