(Re)descobreix el patrimoni natural, històric i cultural de Begues

Dimecres, 29 d'abril de 2020 a les 09:00

El confinament pot ser un bon moment per llegir les guies editades per l'Ajuntament on es fa una radiografia al llegat natural i cultural del terme municipal. Totes elles estan disponibles en versió digital en aquest web.

El confinament pot ser un bon moment per (re)descobrir Begues, especialment el seu patrimoni natural, històric i cultural. I la millor manera de fer-ho és amb les nou guies publicades el 2019 i que estan a l'abast de tothom al web municipal.

El primer volum és una visió general del municipi descrit des del medi físic (geografia, geologia, hidrologia, clima, fauna i vegetació), la història i el patrimoni local (especialment els masos) com també informació pràctica sobre com arribar a Begues o els seus camins rurals. A partir d'aquí cada llibret aborda un aspecte concret.

El volum Ramats de muntanya explora la zona del terme municipal entre Olesa de Bonesvalls i la riera de Begues. S'hi explora la flora i fauna de la zona, a més dels nombrosos avencs, així com el paisatge natural i les construccions humanes com les barraques i masos.

Similar és el volum titulat El Camí Ral i el pou de glaç, el qual explora una zona contigua a la de l'anterior volum, també caracteritzada per la muntanya i les construccions de pedra seca i els avencs, però especialment per l'antic Camí Ral que va propiciar el desenvolupament econòmic de Begues.

A Vinyes i parcers trobarem les traces del Begues agrícola, especialment de la vinya, amb desenes de masies històriques. Però, com a la resta de guies, també hi ha elements comuns com les construccions de pedra seca i els avencs.

A Planes i turons s'exploren els entorns de la plana de la Clota i les muntanyes que l'envolten, tot arribant fins al castell d'Eramprunyà. Una zona travessada per camins medievals i esquitxada també per masos i masies, com també per nombrosos avencs i interessants restes de l'antiga activitat econòmica beguetana.

El massís del Garraf centra els tres volums següents. A Blanc, vermell i negre (el títol fa referència als tres tipus de pedra que es poden trobar al massís) explorem la zona nord del municipi, des de Torrelles de Llobregat fins a la carretera a Gavà. Una zona amb abundantíssims avencs i masies i una rica fauna.

Els altres dos volums, Garraf continental i Garraf marítim, estan dedicats a la zona sud del municipi. La primera guia abasta un territori feréstec i poc visitat, amb absència de camins de carro i pistes forestals, tot destacant la vegetació i la fauna, mentre que la segona descriu la geologia, la geografia i la hidrografia de la zona.

La col·lecció es tanca amb Masies, ravals i noucentisme, on es cobreix la plana central de Begues i les muntanyes que la tanquen al nord, amb espais com la cova de Can Sadurní i el centre del nucli urbà, on es destaquen els diversos tipus d'arquitectura que hi podem trobar.

Darrera actualització: 28.04.2020 | 20:39