Tretze nius de velutina retirats a Begues des que s'hi va detectar la seva presència

Dimarts, 24 de novembre de 2020 a les 09:00

L'Ajuntament de Begues ha equipat durant aquests mesos la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local amb granotes especials per a lluitar contra aquesta espècie invasora i amb una arma d'aire comprimit que llança boles de verí per acabar amb els nius d'aquests insectes perjudicials per a l'agricultura i les vespes autòctones.

El 2 de maig es va detectar per primer cop a Begues un niu de vespa velutina, una espècie invasora molt perjudicial per a l'agricultura (especialment per als arbres fruiters) i per a les vespes i abelles autòctones. Des de llavors, la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local n'ha retirat 13 nius.

Aquest insecte (del que ja se'n van veure els primers exemplars a Begues el 2019) té un aspecte similar a les vespes autòctones, tot i que es poden diferenciar perquè les velutines són més grans, tenen una única franja groga i més ampla al final de l'abdomen. També té de color groc les potes i la cara.

L'expansió pel nostre municipi d'aquesta espècie invasora s'ha vist afavorida per un any amb unes condicions climàtiques especialment idònies per als insectes, amb temperatures elevades i presència abundant d'aigua. Així, la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local ha realitzat més d'un centenar d'inspeccions per localitzar velutines.

Equipats i segurs

Per a desenvolupar aquesta tasca amb seguretat i eficiència, l'Ajuntament de Begues ha anat adquirint aquest mesos material de prevenció i actuació per a la Policia Local, com dues granotes amb un gruix superior a les que utilitzen els apicultors, ja que el fibló de la velutina és més llarg que el de les abelles autòctones.

A més, recentment s'ha comprat una arma d'aire comprimit, similar a les que s'usen en el paintball, i que dispara una bola amb verí congelat i de potència diluïda (per no danyar altres espècies) als nius de velutina que s'estableixen en els arbres. El verí es descongela amb l'escalfor del niu i hi intoxica els seus habitants (foto principal).

Aquests nius de velutina que creixen als arbres formen part de l'evolució del cicle de vida d'aquests insectes, un cicle que finalitza aquests dies amb la mort de les obreres i la fecundació de les reines i, per tant, de la hibernació dels nius.

A la primavera, les reines despertaran i crearan nius per fer-hi la primera posta. Es tracta de nius petits realitzats en construccions humanes, per la qual cosa són ideals per a detectar-los i eliminar el perill mediambiental que suposen les vespes velutines (fotos 2 i 3).

Amb el creixement d'aquests nius embrionaris i la proliferació d'obreres, les vespes marxaran al bosc a crear nius que, segons la seva mida, es consideraran primaris o secundaris (fotos 3 i 4). Aquests són els que s'han d'eliminar amb l'arma d'aire comprimit i les boles amb el verí congelat.

Cal la col·laboració ciutadana

Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Begues i la Policia Local es demana la col·laboració ciutadana perquè s'estigui alerta d'aquests nius i detectar-los en la fase embrionària. O bé no dubtar en trucar a la Policia Local per si s'ha vist algun exemplar de vespa velutina (936 391 090). Cal remarcar que l'espècie, tot i que no és especialment agressiva amb els humans, es demana no manipular cap niu.

A més, les dades de l'expansió de la velutina a Begues s'estan introduint a la xarxa europea SITMUN, la qual permetrà posar en comú entre totes les administracions catalanes les dades dels nius trobats arreu del país, de forma que es pugui fer un estudi de l'expansió de l'espècie al territori.

Darrera actualització: 23.11.2020 | 18:40