Una delegació de Begues, convidada a l'exposició pictòrica sobre els poemes de Blas de Otero a Orozko (Biscaia)

La mostra, iniciativa del Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa, es pot veure fins al 31 de maig al municipi biscaí d'Orozko i, posteriorment, es podrà visitar a Bilbao. Passat l'estiu, el tribut visual a l'artista basc arribarà a Begues.

Una delegació de Begues, encapçalada per l'alcaldessa, Mercè Esteve, va ser convidada aquest cap de setmana al municipi biscaí d'Orozko per participar en la inauguració de l'exposició de pintures basades en els poemes de l'artista basc Blas de Otero. En la mostra, titulada 'Em queda la mirada', hi participen 23 artistes bascos i catalans i es podrà veure fins al 31 de maig a Orozko.

Aquest tribut visual al poeta biscaí, que abans de Begues passarà per Bilbao, és una iniciativa del Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa i compta amb l'impuls de les diputacions de Biscaia i Barcelona i la col·laboració de la Fundació Blas de Otero. Entre els artistes catalans destaquen Jordi Aligué, director artístic de Vallgrassa, Ricard Geladó i Nicole Gagnum, entre altres.

Els 23 artistes que participen en l'homenatge han realitzat una pintura basada cadascun en un poema d'Otero, tot aportant-hi visió de l'obra del poeta mort el 1979. A Orozko, Otero va passar llargues temporades a l'estiu durant la seva joventut, a més de ser el poble natal de la seva mare, i hi va escriure molts poemes dedicats a la Vall d'Orozko, situada dins el Parc de Gorbeia.

Blas de Otero Muñoz va néixer a Bilbao el 1916. Va escriure poemes en castellà i amb una temàtica compromesa amb la societat espanyola del seu moment oposada al franquisme. Va rebre el Premi de la Crítica de Poesía en llengua castellana l'any 1959. Va morir a Majadahonda a causa d'una embòlia pulmonar pocs mesos després de complir els 63 anys.