Via lliure per completar la restauració de l'Abocador del Garraf en el terme de Begues

Dimarts, 17 d'abril de 2018 a les 09:00

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat definitivament el nou projecte bàsic de restauració de l'abocador de la Vall d'en Joan, situat exclusivament en el terme municipal de Begues. La primera fase serà finançada per la Generalitat de Catalunya. Begues veurà acomplerta així una de les seves grans reivindicacions en matèria de territori.

El projecte de restauració afecta una àrea de 448.735 metres quadrats que, amb una inversió de 27,7 milions d’euros, es convertirà en un espai més del Parc Natural del Garraf. Es preveu que les actuacions comencin el primer trimestre del 2019 i la restauració completa estigui enllestida en vuit anys. D’aquesta manera es compleix el compromís que l’Ajuntament de Begues va reclamar als gestors de l’Abocador, no només per aprovar el projecte, sinó per dotar-lo de calendari i finançament.

El nou projecte bàsic preveu una reducció de costos d’execució respecte el projecte anterior, i inclou la preservació de zones humides, incorpora un punt d’observació d’aus, defineix parcel·les amb guaret rotatiu de tres anys i la impermeabilització superficial i recollida d’aigües pluvials, entre altres, com la integració d’espècies d’alt valor ecològic i un increment de la diversitat.

El projecte bàsic preveu la restauració total del dipòsit en set fases. Actualment, l'AMB està treballant en la redacció dels projectes executius de les fases 1 i 2, situades a la part superior de la vall. Els treballs s’iniciaran per la part superior de l'abocador, atenent una de les principals reclamacions de l'Ajuntament de Begues, per tal que les aigües pluvials no s'infiltrin dins la massa de residus i tampoc afectar a les zones ja segellades.

Amb finançament de la Generalitat de Catalunya

El finançament de la fase 1 provindrà de l’Agència de Residus de Catalunya. Com que l’objectiu és executar totes les fases sense aturades, l’AMB, com a titular i responsable única de la restauració i del seu finançament, de la mà voluntàriament de la Generalitat de Catalunya, ja estan treballant en la cerca de les fonts de finançament que seran necessàries per a la resta de fases.

L’abocador, d’unes 60 hectàrees, va entrar en servei l’any 1974 i va rebre durant dècades els residus municipals de bona part de la zona metropolitana. Va deixar de rebre residus el 31 de desembre de 2006 i el 2001 es van iniciar els treballs de restauració en els 20.000 metres quadrats del terme de Gavà, però es van aturar el 2010 per manca de finançament. Les 40 hectàrees pendents de restaurar, totes dins el terme de Begues, són les que s’emprendran ara.

Darrera actualització: 17.04.2018 | 09:27