L'Escorxador

Edifici a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme, construït el 1924 segons el projecte de l'arquitecte Joan Bruguera Roget. S'inscriu en el conjunt d'edificis industrials de pedra, obra vista i estucs blancs que va sembrar el país de cellers, farineres i tota mena d'instal·lacions i que tanta difusió va tenir a Catalunya en l'època de la Mancomunitat.

A l'Arxiu Municipal es conserven diferents documents rellevants referits a aquest edifici, com ara un projecte arquitectònic anterior més simple que no es va executar. També es conserva la documentació referent a un títol de deute municipal del 1922 on es demana un emprèstit de 12.000 pessetes per a adquirir el terreny on es construirà l'escorxador, que és sufragat pels veïns de Begues. Es conserva també una acta de l'Ajuntament amb data de 6 d'abril de 1924 on es proposa prorrogar una amortització per a destinar 2.000 pessetes a poder enllestir les obres de la coberta i, si és possible, posar-hi també portes i finestres.

Del 1950 es conserva el reglament intern d'aquest escorxador on es detallen un seguit de 26 articles sotasignats pel veterinari titular. A l'Arxiu també s'han coservat alguns inventaris de "matances" d'alguns anys, i veiem com la totalitat d'animals sacrificats eren ovicràpids i porcins.

La instal·lació va tenir molta activitat durant els anys 60 i 70 del segle XX, moment que coincidia amb la màxima presència de les persones estiuejants en què Begues tenia 3 carnisseries. Ca la Maiola, Cal Paleta i Cal Roman. A finals dels anys 70, la normativa sanitària va dificultar la continuïtat de l'activitat de l'escorxador, que va cessar definitivament el 1996.

Després d'uns quants anys en què es va fer servir com a magatzem de la Brigada Municipal, que hi guardava la Cuca Fera, el 1996 l'Ajuntament va promoure'n la remodelació com a equipament i va encarregar-ne el projecte a l'arquitecta Eulàlia Riera i Llauger. Des d'aleshores funciona com a sala polivalent i manté una activitat àmplia, ja que acull tota mena d'actes culturals de petit format i de format mitjà.

Avinguda Sitges, 12 - 08859 Begues - Barcelona
Veure situació en el mapa
Darrera actualització: 07.08.2019 | 10:59