COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT DE BEGUES

Divendres, 18 de setembre de 2020 a les 22:00

En relació als problemes que s'han registrat durant aquest divendres dia 18 de setembre a la carretera de Begues - Gavà, l’Ajuntament de Begues emet el següent comunicat.

  1. Des de fa ja algunes setmanes, la Generalitat duu a terme uns treballs d'ampliació de la xarxa de fibra òptica i de telecomunicacions en el ramal de la discorre pels marges de la carretera que uneix Begues i Gavà. Quan aquests treballs han comportat invasió de carril, el pas alternatiu s'ha anat regulant de forma manual o amb control semafòric, depenent de les necessitats, sense majors afectacions fins al moment que les que es puguin provocar en qualsevol actuació de les que es realitzen de forma normal a la xarxa viària del país.
  1. Tot i no tenir-hi cap responsabilitat directe, l'Ajuntament de Begues va ser informat d’aquests treballs per la Direcció General de Telecomunicacions i Carreteres. Si en algun moment puntual l'actuació ho ha requerit, hem enviat una patrulla de la Policia Local a donar suport en el control de pas. Tot i tractar-se d'una obra que no és municipal, en una carretera que no és de titularitat local, s'ha prestat suport operatiu sempre que ha estat a les nostres mans, entenent que bona part dels que circuleu per la carretera sou veïns i veïnes del poble.
  1. Aquestes obres ja es troben hores d'ara en terme municipal de Gavà i han de seguir avançant carretera avall. Aquest divendres al matí hem tingut constància que la regulació de pas per part de l'equip d'obres començava a generar embussos, i hi hem desplaçat una patrulla per comprovar la incidència. Fins i tot ha donat un suport puntual al control de pas en un determinat moment per ajudar a descongestionar, tot i estar fora fel nostre terme. Hem contactat amb el Servei de Carreteres per notificar la incidència i demanar que es prioritzés el control de pas manual, com a mínim en hores punta.
  1. Al llarg del matí els treballs en aquest punt han pogut seguir amb certa normalitat, més enllà de les afectacions puntuals i raonables derivades d’uns treballs d’aquestes característiques.
  1. Les principals complicacions, però, han arribat quan s'han iniciat uns treballs en una finca privada del barri de Bruguers, a Gavà, que ha comportat el tall d'un carril de circulació. Les retencions que estaven ocasionant s'han sumat a les dels treballs de fibra òptica i a l'augment de circulació d’hora punta, generant a partir de migdia un col·lapse de gran magnitud.
  1. L'Ajuntament de Begues no tenia cap constància d'aquests treballs a Bruguers perquè, com és d'entendre, no gestionem els permisos d'obres ni les actuacions en un altre terme municipal. Tampoc se'ns havia comunicat, encara que fos a títol informatiu, per avisar-nos que hi podria haver afectacions de trànsit.
  1. En aquest punt, s’han intensificat els contactes, reclamant intervencions immediates. L’alcaldessa de Begues ha parlat amb el Director General de Carreteres i amb el Director General de Telecomunicacions per exigir una resposta immediata, d’entrada, respecte a les obres de fibra òptica. La Direcció ha aturat aquests treballs i maquinària i operaris s’han retirat de la via. També s'ha parlat amb l’Ajuntament de Gavà, la seva alcaldia, la policia local i Mossos d’Esquadra perquè actuessin respecte a les obres de Bruguers, o autoritzessin, si calia, la intervenció en aquell punt de la Policia Local de Begues.
  1. Tot plegat, sumat a les trucades fetes pels propis usuaris de la via i el col·lapse que la retenció produïa ja en el nucli urbà de Gavà han fet reaccionar les administracions competents, que han desplaçat una patrulla dels Mossos d’Esquadra a Bruguers per a passar a regular el pas alternatiu de forma manual i, poc a poc, anar descongestionant el col·lapse.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Begues vol manifestar:

  • Compartim el malestar de totes les persones que han patit el col·lapse, l’hem fet nostre i l’hem posat de manifest davant els organismes competents exercint les nostres funcions de vetlla dels interessos dels beguetans i les beguetanes.
  • Aquest ajuntament no pot assumir les responsabilitats d’altres administracions en actuacions fora de les seves competències i fora del seu terme municipal.
  • Entenem perfectament aquest malestar expressat amb la contundència pròpia del moment, però demanem a qui l’ha sofert que el traslladi a qui és responsable de la situació viscuda.
  • La Direcció General de Telecomunicacions s’ha compromès a millorar  el sistema de regulació de pas a partir de dilluns, i a mantenir informat l’Ajuntament de Begues de qualsevol previsió d’afectacions importants, tot i que els treballs s’estiguin desenvolupant fora del nostre terme.
  • Reclamem a l’Ajuntament de Gavà que articuli els mecanismes necessaris perquè situacions com la d’avui no tornin a repetir-se, i que intervencions programades en el seu terme municipal no suposin un greuge per als veïns i veïnes de Begues que circulen per aquesta carretera.
Darrera actualització: 18.09.2020 | 22:18