Begues enceta setembre mantenint el risc de contagi de covid-19 a nivell 'molt alt'

Dimarts, 1 de setembre de 2020 a les 09:00

L'índex de contagi és 'molt alt' al conjunt del país. A Begues, després de 10 dies de tendència a l'estabilització, primer, i a la baixa després, els índexs han tornat a pujar. 

Després del brot detectat la primera quinzena d'agost, i amb una segona quinzena amb tendència a la baixa, l'estadística ha tornat a pujar els darrers dies a Begues, situant-se en un índex de risc de rebrot superior als 200 punts. Aquest fet es deu, en bona part, als 13 casos diagnosticats la setmana passada amb orígen en un mateix focus en l'àmbit residencial, que han disparat la mitjana.

De fet, des del Departament de Salut s'informa que en municipis petits com el nostre, aquestes fluctuacions es poden donar amb molta facilitat, ja que un petit nombre de casos positius fa disparar la mitjana amb molta facilitat. Per aquest motiu se'ns recomana fer una lectura de les dades d'una forma territorialment més àmplia (en base, per exemple, a la nostra Àrea de Gestió Assistencial, que engloba tots els municipis que depenem de l'Hospital de Viladecans) tot relacionant aquesta dada també amb l'anomenada taxa de reproducció (Rt): la velocitat amb la qual es propaga la malaltia; o el que és el mateix, el nombre de persones que, de mitjana, contagia un sol malalt. 

Una Rt igual a 1, o propera, implica que el nombre de nous casos positius es manté constant, mentre que una Rt superior a 1 implica que el nombre de nous casos creix. No és fins que la Rt disminueix per sota de 1 que la incidència comença a reduir-se. En aquest sentit, la taxa de reproducció efectiva mitjana dels darrers 7 dies a Begues, amb dades de 28 d'agost, era superior al 3, mentre que si l'hi restem els casos detectats en l'entorn residencial (Salut ofereix les dades desglossades entre població total i població sense comptar les residències) la Rt se situa al voltant de l'1,5.

Tot i aquest augment de casos en l'àmbit residencial, però, es continuen diagnosticant casos positius en la població en general setmana rera setmana, encara que a un ritme que baix que a principis d'agost. És per aquest motiu que cal insistir en no abaixar la guàrdia i, malgrat que la gran majoria d'aquests casos siguin asimptomàtics, mantenir totes les mesures de prevenció. Per nosaltres mateixos, però també per no contagiar persones més vulnerables que sí que puguin desenvolupar símptomes que acabin generant complicacions greus per a la seva salut. 

Evolució del focus del Centre Residencial Novaurora

Entre les persones residents del centre, hi ha actualment 10 casos diagnosticats com a positius. La gran majoria es troben estables, sense símptomes o amb algun de lleu, com tos seca. Dos dels casos s'han derivat a hospital per a un seguiment mèdic més directe i controls addicionals. La resta de residents es troben tots en seguiment mèdic permanent, per part del personal del centre i del CAP Pou Torre.

El protocol d'aïllament continua actiu i els responsables del centre mantenen oberts tots els canals de comunicació i informació amb les famílies, els departaments corresponents de la Generalitat i l'Ajuntament de Begues.

Darrera actualització: 31.08.2020 | 19:58