Els Serveis Socials de l'Ajuntament i Càritas, al peu del canó amb les persones més vulnerables

Dimarts, 2 de juny de 2020 a les 09:00

Des que es va decretar l'estat d'alarma, el nombre de persones ateses pels Serveis Socials municipals ha augmentat un 33%. L'Ajuntament ha incrementat els recursos econòmics destinats a l'atenció social, i es manté la col·laboració directa amb Càritas per subministrar aliments a les famílies de Begues més vulnerables a la crisi sanitària i econòmica.

La part més fosca de la pandèmia ha estat, sense cap mena de dubte, les persones que han perdut la vida a causa de la covid-19. Però no hem d'oblidar que també hi ha unes altres víctimes, fruit de la fèrria paràlisi del confinament dels primers dies que ha abocat a molta gent als Serveis Socials.

Des de finals de març, quan es va decretar l'estat d'alarma per evitar la propagació del coronavirus, el nombre de persones ateses pels Serveis Socials de l'Ajuntament de Begues ha augmentat un 33%. Per aquest motiu, el consistori ha incrementat els recursos econòmics destinats a Serveis Socials, amb una injecció extraordinària, fins al moment, de 33.000 euros que se sumen a la partida ja prevista en el pressupost municipal. Ara com ara, es presta ajuda alimentària a 66 famílies, un total de 159 persones, a través de Càritas, entitat amb qui el consistori manté un conveni de col·laboració des del 2012.

En el conveni, que es renova anualment, s'especifica que l'Ajuntament s'encarrega de la compra puntual d'aliments bàsics, del transport dels productes des dels diferents bancs d'aliments i entitats col·laboradores, així com de la derivació a través dels Serveis Socials municipals de les persones que ho necessiten.

Al seu torn, Càritas es fa càrrec d'habilitar els espais necessaris per a l'emmagatzematge dels aliments (amb neveres i/o congeladors, entre altres equipaments) i del seu repartiment. Però el més important és el seu conjunt de persones voluntàries, que són les que s'encarreguen d'organitzar i gestionar el magatzem dels aliments, fer els lots i distribuir-los a les persones usuàries.

Com accedir-hi

Les persones que tenen una situació econòmica vulnerable i, per tant, pateixen dificultats per accedir als aliments, han de dirigir-se primer als Serveis Socials municipals. Allà s'analitzarà la situació familiar i se'n farà la documentació acreditativa. En funció del diagnòstic i valoració, es fa derivació per a la recollida d'aliments a Càritas.

Les famílies derivades recullen dos lots d'aliments al mes, durant tres mesos. Després, des de Serveis Socials es torna a valorar la situació. De fet, Càritas i l'Ajuntament mantenen reunions mensuals per fer una valoració de les famílies que necessiten el repartiment d'aliments i per coordinar altres accions, ja que el lliurament de productes requereix molta organització per part de les persones voluntàries i l'Ajuntament.

En aquest sentit, cal remarcar la feina de les persones voluntàries, que han estat al peu del canó en tot moment, garantint el repartiment dels lots d'aliments ja fos a la seu de Càritas com a domicili per a situacions d'especial fragilitat, durant els mesos més durs del confinament.

Donacions d'aliments

Els aliments que arriben al magatzem de Càritas provenen de diverses fonts, com la Fundació Banc dels Aliments, donacions particulars, de la Unió Europea, productes d'higiene i neteja de l'entitat La Nau (amb la que l'Ajuntament també té conveni), compra directa d'aliments i productes per part del consistori, campanya de recollides d'aliments així com aportacions d'altres entitats i empreses col·laboradores.

Aquelles persones, entitats o col·lectius que vulguin fer donació de productes alimentaris, poden portar-los el primer dijous de cada mes d'11.00 a 13.00h a la seu de Càritas a Begues. Fora d'aquest horari, poden contactar amb la pròpia entitat o amb els Serveis Socials municipals, per tal d'obtenir informació sobre els productes més demandats en cada moment i per gestionar la recollida dels mateixos, si es tracta d'un volum elevat. 

Darrera actualització: 01.06.2020 | 12:07