Fem-ho Bé: Millores en el servei de recollida d'escombraries

Divendres, 11 de gener de 2019 a les 09:00

La propera setmana es començaran a substituir els vells contenidors de recollida de residus pels nous models, creant illes completes on poder dipositar totes les fraccions. El procés s'allargarà fins a finals de febrer i pretén posar més eines a l'abast de la ciutadania per augmentar les facilitats a l'hora de separar les deixalles que genera cada llar.

El nou servei de recollida d’escombraries ajudicat recentment per l'Ajuntament de Begues estableix una sèrie de millores que es posaran en marxa durant aquest inici de 2019. La principal novetat serà la substitució dels contenidors de recollida, que comptaran amb un nou sistema d'obertura parcial de tapa que facilitarà el seu ús. Els actuals contenidors estan distribuïts en 40 illes de recollida selectiva i contenidors individuals de rebuig i/o orgànica. La substitució dels vells models pels nous, implicarà també una reordenació dels mateixos, de manera que es crearan 80 illes completes amb tots els dipòsits junts: rebuig, plàstic, matèria orgànica, vidre i paper i cartró.

D'aquesta manera s'aconsegueix un triple objectiu:

  • Augmentar la comoditat a la ciutadania, no havent d'anar a dos llocs diferents per dipositar els residus.
  • Fomentar el reciclatge, ja que en tenir tots els contenidors junts és més fàcil que, qui no reciclava alguna de les fraccions perquè el contenidor no li venia de pas, ara comenci a fer-ho.
  • Fer més eficient la recollida dels residus, de manera que s'optimitzen les rutes dels equips de recollida.

Els nous contenidors, a més, compten amb un xip que permetrà determinar-ne l’estat de la càrrega. D'aquesta manera, en una segona fase d'implantació del servei, es podran adaptar les rutes de buidat, augmentant-ne la freqüència en el cas que el contenidor estigui ple, o disminuïnt-la si no és el cas (i la fracció que recull no genera cap molèstia a la ciutadania).

A aquestes millores cal sumar-hi l'adquisició d'un nou camió molt més silenciós i que comptarà amb un nou sistema de geolocalització per tal de conèixer amb precisió quines són les rutes que cal seguir en cada moment.

Agraïment al paper actiu de la ciutadania

Conscients que un canvi de rutines sempre genera un esforç, l'Ajuntament de Begues vol agrair per avançat a la ciutadania la seva comprensió, coneixedors que en alguns casos la nova distribució obligarà al canvi d'hàbits que es tenien fins ara a l'hora d'anar a llençar la brossa. En qualsevol cas, en la distribució prevista s'han tingut en compte els criteris de comoditat, proximitat i mínimes molèsties generals.

La voluntat municipal és avançar cap a un model de poble encara més sostenible que l’actual, augmentant els percentatges de recollida selectiva i de residus tant en quantitat com en qualitat. Begues ja compleix amb la directriu europea que determina que l'any 2020 els municipis han de separar més d'un 50% de les deixalles que generen. Però es vol augmentar aquesta xifra, i per aquest motiu, a banda de les inversions realitzades en el sistema de recollida, també s'impulsa una nova campanya de conscienciació del reciclatge per a posar-ho més fàcil a l'hora de realitzar una correcta separació dels residus. 

Darrera actualització: 10.01.2019 | 12:07