Les persones voluntàries són el cor de la lluita contra el coronavirus a Begues

Dijous, 23 d'abril de 2020 a les 09:00

Més d'una seixantena de persones s'han presentat voluntàries per a realitzar tasques d'ajut als seus veïns i veïnes durant el confinament. També una cinquantena llarga de persones han estat tallant i cosint mascaretes de tela per a tota la població.

La solidaritat de la ciutadania de Begues s'ha demostrat en més d'una ocasió. Però aquest fet ha pres encara més rellevància en l'actual crisi sanitària del coronavirus, on desenes de persones voluntàries s'han ofert per ajudar els seus veïns i veïnes durant aquestes setmanes de confinament.

Al voltant d'una seixantena de persones s'han presentat voluntàries per a realitzar tasques d'ajut coordinades des del consistori beguetà. Tot i això, no s'han cridat a totes aquestes persones perquè els oferiments són superiors a les necessitats actuals de Begues, algunes de les quals són cobertes pels serveis municipals.

A aquest grup de persones cal sumar-hi les més de cinquanta que porten setmanes tallant teles i cosint mascaretes per poder distribuir a tota la població. Aprofitant que s’havia organitzat un grup estable de voluntàries al poble que havien començat a cosir mascaretes per a col·lectius de risc, l'Ajuntament els va plantejar la possibilitat d’ampliar el nombre d’unitats a confeccionar, a partir del material subministrat pel consistori i ampliant el grup a més persones. Elles van acceptar i ja han cosit milers de proteccions.

Es tracta d'unes mascaretes de cotó pensades per a ús complementari a altres mesures de prevenció de contagi de la covid-19. El repartiment d'aquestes mascaretes havia de començar el passat dilluns però, degut a l'episodi de pluja que hem patit, la distribució s'ha postposat fins avui dijous. D'aquesta manera es preserva la seguretat i la salut de les persones que, majoritàriament voluntàries també, que recorreran tots els carrers de Begues per lliurar les mascaretes porta a porta a casa domicili. 

Serveis a domicili

Durant aquest confinament, el voluntariat local realitza funcions diverses, com el repartiment d'aliments de Càritas a les famílies beneficiàries, encàrrecs de compres per a persones que han estat malaltes o el repartiment de medicaments al domicili de persones amb dificultats, un servei coordinat amb la farmàcia de Begues.

També hi ha un equip que reparteix a domicili menús del servei d'àpats de la gent gran i per al personal del CAP, tot i que en els casos de les persones que disposen de xarxa familiar, són aquestes les qui realitzen la recollida del menjar.

Serveis des de l'Ajuntament

Per tal de coordinar les accions de les persones voluntàries, l'Ajuntament de Begues ha elaborat un protocol d'actuació i ha dotat a aquestes persones dels elements de protecció individual (EPI) necessaris, com guants o mascaretes, a més d'un identificador de voluntariat facilitat per la Policia Local.

Des del consistori beguetà també es realitza un seguiment de totes les actuacions de les persones voluntàries a través d'una enquesta a retornar cada cop que es realitza una acció de solidaritat. 

I és que no cal oblidar que, tot i tractar-se d'accions de voluntariat, en l'actual situació d'alarma els poders públics dipositen en les administracions locals la necessitat de coordinar tota acció de voluntariat, amb l'objectiu de garantir la seva eficàcia i preservar la seguretat de totes les persones participants.

Darrera actualització: 24.04.2020 | 11:52