Suport del Ple a les polítiques de sostenibilitat, en suport de les persones refugiades i contra la inhabilitació de Quim Torra

Divendres, 2 d'octubre de 2020 a les 09:00

A la sessió plenària celebrada dimecres, 30 de setembre, es van debatre diferents textos en aquests àmbits. Tots ells van prosperar amb els vots de la majoria dels grups municipals.

El Ple Municipal Ordinari de setembre ha acordat l’adhesió de l’Ajuntament de Begues a la Declaració de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa. L’objectiu del document és manifestar la voluntat de seguir treballant per fer front a la pandèmia sense perdre de vista l’emergència climàtica que vivim. 

En aquest sentit s’apel·la a “una recuperació verda, justa i perdurable, que ha d’incloure l’ambició de la neutralitat climàtica, la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, un espai públic obert a les persones, la biodiversitat urbana, un sistema alimentari just i l'educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi”. L’adhesió s’ha aprovat per unanimitat del plenari.

Precisament relacionat amb un dels aspectes que recull aquesta Declaració, la mobilitat sostenible, l’Ajuntament també s’ha adherit recentment (tal com es va donar compte al Ple) a la Carta Internacional per Caminar. Un document que evidencia el compromís municipal per garantir que la ciutadania pugui caminar de manera segura i gaudint d’espais públics de qualitat.

També per unanimitat es va ratificar l’adhesió de l’Ajuntament a la moció de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per la suficiència dels ens locals. El manifest reclamava “que siguin els pobles i ciutats del país els qui puguin utilitzar els estalvis i romanents que els hi són propis, mitjançant una modificació legal de la llei d’estabilitat pressupostària i la LRSAL, per tal de destinar-los a la reactivació socioeconòmica derivada de la crisi social, sanitària i econòmica de la COVID-19”.

La sessió també va aprovar per unanimitat les xifres oficials del padró municipal (7.300 habitants a 1 de gener de 2020) i va ratificar la designació de les festes locals per a l’any 2021: seran el dimecres 20 de gener i el divendres 23 de juliol.

Mocions polítiques

El grup municipal de la CUP, amb l’adhesió de JxCAT, BEC i la regidora no adscrita Marta Roig, van portar a Ple una moció respecte a la destrucció del camp de refugiats de Moria. El text denuncia l’incompliment per part dels estats europeus del compromís assolit el 2015 per acollir 160.000 persones refugiades, tot reclamant que s’actuï amb celeritat en la reubicació immediata i sense condicions de tots els sol·licitants d’asil a Lesbos. Es va aprovar per unanimitat de tot el ple municipal.

Finalment, JxCAT, amb l’adhesió de Marta Roig, van presentar una moció de l’Associació de Municipis per la Independència per la via d’urgència contra la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La moció rebutja “una justícia espanyola que utilitza el seu poder per discriminar arbitràriament i que vulnera de forma reiterada l’Estat de Dret”.

El text demana respecte per les institucions catalanes i pels seus representants escollits democràticament, tot reiterant el compromís amb la República Catalana. La moció va tirar endavant amb els vots a favor de JxCAT, ERC, CUP i Marta Roig; es van manifestar en contra PSC i C’s, mentre que BEC s'hi va abstenir.

Darrera actualització: 01.10.2020 | 19:07