L’Ajuntament presenta al·legacions al projecte de Molt Alta Tensió que pretén unir l’Aragó amb la subestació elèctrica de Begues

Dimecres, 8 de setembre de 2021 a les 09:00

El consistori ha informat desfavorablement sobre el projecte i, a través del seu escrit d'al·legacions, es posiciona en contra d'aquest projecte de caràcter privat, tot exigint-ne la retirada immediata.

El controvertit avantprojecte es va publicar al BOE a finals de juliol i contempla la instal·lació de nombrosos parcs eòlics a l'Aragó que estarien connectats, mitjançant una línia de Molt Alta Tensió (MAT) de més de 180 quilòmetres, amb la subestació elèctrica de Begues.

La publicació va causar indignació entre diversos col·lectius, ajuntaments i consells comarcals catalans afectats pel traçat de la línia, especialment pel fet que el període d'informació pública i al·legacions fos tan limitat i, a més, coincidís amb el mes d'agost, amb la majoria de serveis jurídics i tècnics de les administracions de vacances.

Malgrat el poc temps per a estudiar el projecte i la ingent quantitat de documentació a analitzar, l'Ajuntament de Begues ha elaborat un informe d'al·legacions que aquest dimarts ha presentat a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, posicionant-se manifestament en contra del projecte per diverses raons.

Incompliment legislatiu

L'Ajuntament de Begues considera que el projecte vulnera la Llei contra el canvi climàtic aprovada per la Generalitat de Catalunya, la qual aposta per les energies renovables, i també la normativa en vigor del Consell i del Parlament Europeu relativa a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles.

Per altra banda, el consistori beguetà creu que el projecte està mancat d'una planificació prèvia que permeti una ordenació de l'activitat, una avaluació ambiental estratègica amb participació pública (agents socials i administracions).

En aquest sentit, no s'ha tingut en compte l'efecte acumulatiu d'altes línies d'alta tensió que arriben a la subestació de Begues des de Lleida, Tarragona i Castelló, i més en considerar la situació del nostre municipi en un espai natural de primer ordre que funciona com a corredor biològic.

A més, la MAT podria significar un risc per a l'espai natural de Begues a causa de les possibles ampliacions de la subestació elèctrica, la qual ha passat dels 12.500 metres quadrats de quan es va construir (1985) als més de 60.000 actuals.

Afectació ambiental i sobre la salut de les persones

L'Ajuntament de Begues també creu que el projecte no té en compte l'impacte visual sobre el paisatge. Els 180,58 quilòmetres de què consta la MAT travessa comarques d'alt valor forestal, agrícola i turístic de 40 municipis, amb torres de més de 60 metres d'alçada.

Cada cop es fa més evident la necessitat d'un model de transició energètica basada en l'energia distribuïda on la producció és a prop dels llocs de consum, de forma sostenible, sense causar greus impactes ambientals, aprofitant espais actualment en part ja degradats.

Així, no s'ha tingut en consideració els efectes econòmics i socials que pot tenir executar aquest projecte als voltants del territori afectat. El ramal de la MAT previst és incompatible amb activitats com el turisme sostenible i la promoció de noves activitats econòmiques, amb el consegüent deteriorament de la qualitat de vida i economia dels habitants de la zona.

Rebuig total al projecte

Per tot el que s'ha esmentat, el consistori beguetà considera que aquest projecte d'iniciativa privada està orientat a especular amb l'obtenció de beneficis a curt termini, provocant el rebuig total del territori, des de les Terres de l'Ebre fins al Baix Llobregat, per part de la ciutadania, les entitats i les administracions locals.

Des de l'Ajuntament de Begues es rebutja aquest model energètic i demana a la Generalitat de Catalunya que es posi al costat del territori afectat per aquesta mega-infraestructura elèctrica, tot liderant l'oposició frontal a la MAT amb totes les eines al seu abast, polítiques, jurídiques, administratives i de suport a les mobilitzacions que se'n derivin.

Darrera actualització: 07.09.2021 | 15:25