Cova de Can Sadurní

La cova de Can Sadurní, en procés d’excavació des de fa més de quatre dècades, conté una de les estratigrafies més completes d’ocupació antròpica de Catalunya. Mostra evidències des del període epipaleolític (11.000 anys), que es caracteritza per l’existència de comunitats de caçadors i recol·lectors, fins a restes del segle XIX.

De la seva importància històrica en dona fe el nom del Mas Sadurní de l'Espluga (cova), abans Mas de l'Espluga, però passà a l'oblit quan l'any 1851 fou tapiada pels carrabiners. Redescoberta per la família Sadurní, s'ha convertit en un dels jaciments prehistòrics més interessants de Catalunya pel registre continuat i abundós que conté.

Les restes documentades a la cova indiquen la preferència del conreu d’ordi sobre el blat, i la cria de cabres sobre la d'ovelles i bous. En els nivells neolítics de 3.800-3.500 aC s’han analitzat residus procedents de l’interior d’uns vasos ceràmics que contenien restes de fermentació de cervesa de les més antigues d'Europa.

En el període del bronze antic, mitjà i final (1.200-900 aC) es manté la tendència a fer els enterraments en coves com les de Can Sadurní i altres del pla de Begues. En aquella època la majoria d’assentaments eren a l’aire lliure dins de cabanes i són difícils d’identificar.

L’estiu del 2012, durant les excavacions que del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia de Garraf-Ordal (CIPAG), es va descobrir una figureta de ceràmica de 6.500 anys d’antiguitat que correspon a la fase d'ocupació dels inicis del neolític mitjà postcardial.

El fragment que es conserva, d’uns 8 centímetres d’alçada, anomenat l’Encantat de Begues, representa una figura que simbolitza un ídol amb una forta càrrega espiritual.

Visites guiades

El Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf - Ordal (CIPAG), en col·laboració amb l'Ajuntament de Begues, ofereix la possibilitat de visitar la cova de forma guiada, i aprofundir així en el coneixement d'aquest jaciment de referència.

  • Dates: el 1r diumenge i el 3r dissabte de cada mes
  • Hora: 11.30h
  • Preu: 7€ (Gratuït per a infants fins a 6 anys)
  • Punt de trobada: Aparcament de la masia de Can Sadurní
  • Informació i reserves: covacansadurni@gmail.com 

Darrera actualització: 04.04.2022 | 13:49
Darrera actualització: 04.04.2022 | 13:49