Atenció psicològica

Servei municipal de psicologia que atén a persones usuàries de Serveis Socials que requereixen d'un suport psicològic davant les situacions socials i/o familiars en que es troben.

El servei d’atenció psicològica intervé en dues àrees:

Atenció directa

  • Prevenció en la petita infància de trastorns generalitzats del desenvolupament amb la realització de diagnòstics precoços i  assessorament individualitzat a pares i mares de pautes educatives rellevants pel òptim desenvolupament dels infants.
  • Prevenció, detecció i tractament en segona infància amb una major demanda de processos de dol disfuncionals, retràs escolar i tècniques d’estudi, retard mental, espectre autista, problemes relacionals amb el grup d’iguals, dinàmiques familiars disfuncionals, trastorns dissocials, processos de separació complexes.
  • Intervenció amb adolescents vinculat especialment en conductes dissocials, trastorns addictius (principalment consum de cànnabis i addició videojocs), trastorns de la imatge corporal i problemes d’alimentació, problemes d’aprenentatge, dinàmiques familiars disfuncionals, trastorns control impulsos, dèficit d’habilitats socials i d’ autoestima.
  • Atenció terapèutica amb persones adultes està centrada majorment amb trastorns depressius i d’ angoixa, trastorns de personalitat, trastorns de la son i l’alimentació, dolor crònic (fibromialgia), trastorns per estrès posttraumàtic (principalment violència de gènere), dols complexes així com diagnòstic de trastorns mentals greus i la derivació als recursos especialitzats. Paral·lelament s’organitzen teràpies grupals per  desenvolupar l’ autoestima i les habilitats socials.
  • Dins l’àmbit familiar i de les relacions de parella la intervenció estarà centrada en la realització de sessions familiars terapèutiques així com teràpia de parella, sessions de mediació en aquells casos necessaris i teràpia sexual.
  • Actuació dins el procés d’envelliment centrat en la prevenció i acompanyament dins els processos de dol, acceptació i evolució de malalties, adaptació a processos vitals (jubilació, niu buit),diagnòstic de primer signes de deteriorament cognitiu. Dins aquest àmbit, destacar les teràpies grupals d’ assessorament i recolzament psicològic amb famílies que tenen a càrrec persones amb dependència.

Suport tècnic

  • Orientació i assessorament tècnic amb els professionals dels serveis socials per tal de facilitar l’avaluació psicològica i el pronòstic dels casos derivats i d’aquesta manera proporcionar la comprensió i anàlisis entre els usuaris i usuàries i els professionals de serveis socials.
  • Desenvolupament de tasques d’assessorament metodològic que consisteixen en l’aportació d’eines per la realització d’estudis, disseny, implementació i avaluació de projectes d’ intervenció que es concreta completament amb l’organització de tallers, xerrades i grups d’ajuda mútua oberts a la comunitat.
  • Realització de coordinacions periòdiques trimestralment amb els tècnics dels SSAP pel seguiment  constant dels casos que s’estan intervenint per tal de potenciar i adequar l’ajuda en cada cas concret. La coordinació amb els professionals dels SSAP serà, en especial per aquelles situacions crítiques que es desencadenin urgentment.
  • Paral·lelament, treballarà per la promoció i formació en salut mental amb el desenvolupament de sessions formatives i de les activitats realitzades pels voluntaris formats i acreditats en el camp de la psicologia.

Quin cost té:

L'accés al servei és gratuït.

Qui pot sol·licitar-ho:

Les persones usuàries dels Serveis Socials municipals.

Oficina de Serveis Socials

Carrer Àngel Guimerà, 15 (accés per pati posterior Cal Pere Vell) - 08859 Begues - Barcelona
Telèfon: 936 392 171
Adreça electrònica: begues.ssocials@begues.cat
Horari:  
Horari d'hivern (del 15 de setembre al 15 de juny): De dilluns a dijous, de 9 a 14h. Dimecres, de 15 a 19h.
Horari d'estiu (del 16 de juny al 14 de setembre): De dilluns a dijous, de 9 a 14h.
Cal cita prèvia.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 28.03.2022 | 15:34