Pedra seca

En la societat actual, és un fet constatable que hi ha un important retrocés de l’activitat agrícola tradicional. Aquest factor incideix en la desaparició dels camps de conreu i alhora dels testimonis emblemàtics de pedra seca que hi ha al llarg i ample de la nostra geografia.

En aquest sentit, la recuperació de paisatges agraris és un factor de sostenibilitat del territori a tenir en compte, sobretot, en llocs on la pressió demogràfica i urbana afecta antics espais agrícoles que esdevenen semiurbans. Les activitats que es deriven d’aquests nous espais transformen els antics indrets pagesos en llocs on la societat projecta les seves necessitats, de forma que el paisatge rep una empremta desconeguda.

És per això que els elements identificatius es revaloren com a patrimoni i en moltes ocasions s’acaben folkloritzant, com és el cas de camins empedrats, sènies, pous de glaç, barraques de vinya, etc. Per tal d’assegurar la preservació del patrimoni en pedra seca, aquest no s’ha d’entendre solament com un element arquitectònic d’interès històric, sinó també com a element funcional, perquè ajuda a la preservació del medi ambient evitant l’erosió del terreny, com a tallafocs en casos d’incendi i com a fre a l’urbanisme especulatiu en tant que element integrador de paisatge. Gestionar-lo de manera eficaç el revaloritza en detriment del descuit dels propietaris, la indiferència de les institucions i les accions indiscriminades dels brètols.

Per a més informació sobre les cobstruccions de pedra seca a Begues podeu accedir al següent web: www.pedrasecabegues.com

Darrera actualització: 15.07.2019 | 21:28
Darrera actualització: 15.07.2019 | 21:28