2023 Manifest Diada Nacional de Catalunya

Manifest de la Diada Nacional de Catalunya de 2023, llegit per l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, durant l'acte institucional celebrat a la plaça de l'Ajuntament.

MANIFEST 11 DE SETEMBRE DE 2023

L'11 de setembre, cada any, sortim al carrer per celebrar la nostra Diada Nacional, per expressar-nos i per reivindicar-nos com a poble lliure i sobirà.

I és que la sobirania és sinònim de més benestar i més oportunitats per a tota la ciutadania. Només així han avançat les nacions, quan els drets socials i els nacionals han anat plegats, acompanyats sempre dels pobles i ciutats.

Les catalanes i els catalans sempre ens hem expressat de forma cívica, pacífica i democràtica per decidir el nostre futur. Així ho vam fer el 9N, l'1 d'octubre, cada 11 de setembre i tants cops com faci falta perquè la democràcia és l'eina més poderosa i transversal que disposa tota nació.

L'11 de setembre és més que la nostra diada, és l'oportunitat que tenim, cada any, de retrobar-nos i commemorar allò que som i què ens uneix. És aquest el sentit d'una Diada Nacional i la tradició que cada 11 de setembre, des de fa tres segles, ens porta a engalanar els nostres balcons, carrers i places, i a omplir-los de vida amb tota mena d'activitats populars.

I és que el viatge dels pobles al llarg de la història es reflecteix en la realitat del seu dia a dia: en quelcom tan senzill com l’anar i venir de les places i dels carrers; en les diverses manifestacions de les tradicions i festes, que perfilen allò que estimem i que compartim; en la cultura i la llengua... que ens fan com som. I que, malgrat les dificultats, perviuen a casa nostra.

Aquesta Diada volem fer un especial èmfasi en la necessitat de reivindicar l'ús i la vitalitat del català com a eina vertebral de la nació. La nostra llengua és una eina de cohesió social, d'identitat i de cultura que hem de preservar, protegir i potenciar encara més, sent capaç de transmetre'l a tota la ciutadania, a les generacions futures i en els nous canals digitals.

Les amenaces sobre la nostra llengua i cultura, la polarització política; la realitat – i l’ascens- de posicionaments polítics poc o gens democràtics que guanyen més i més adeptes; la realitat d’un món canviant que transforma les certeses en nous interrogants; la desinformació; les desigualtats; les guerres... Tot forma part d’una realitat líquida en la qual sabem que un país com Catalunya podria cristal·litzar en un present millor per al benestar de les persones des d’un punt de vista de sobirania, en el sentit més ampli del terme: des de les necessitats més bàsiques de les persones fins a la visió del que volem ser i del que volem projectar al món.

Aquesta visió es construeix cada dia sense cap mena de dubte, des del món local. Vetllant per les petites realitats del dia a dia, els alcaldes i alcaldesses copsem també, el pols del país.

Des del municipalisme català, des de tots els Ajuntaments de Catalunya, continuarem acompanyant al país en tots els seus avenços socials, nacionals i democràtics, perquè les nacions i els estats no s'entendrien sense la força dels seus pobles, la força del municipalisme.

Un any més, cridem ben alt i clar.

Visca Catalunya!

Darrera actualització: 12.09.2023 | 15:55