BAN D'ALCALDIA

Dimecres, 29 de novembre de 2023 a les 15:00

La Generalitat de Catalunya ha declarat la fase de preemergència per sequera a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix el municipi de Begues i la resta de l’àrea metropolitana de Barcelona. Mitjançant aquest Ban, traslladem a la ciutadania les restriccions que implica la declaració de sequera hidrològica en fase de preemergència.

ACTIVITAT DOMÈSTICA

 • Els volums lliurats per a abastament de població no podran superar una dotació màxima equivalent a 210 litres per habitant i dia.

 REG (PÚBLIC I PRIVAT)

 • Es manté la prohibició del reg de zones verdes públiques i privades. Només es permet el reg amb aigües recollides de la pluja o regenerades, o per qüestions de supervivència d’arbres i plantes, amb reg gota a gota o amb regadores de 20 h a 8 h.
 • Es permet el reg destinat a la pràctica federada de l’esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m3/ha/mes.
 • Es permet el reg municipal només amb aigües freàtiques o regenerades.

FONTS ORNAMENTALS

 • Es manté prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua.

NETEJA DE CARRERS I MOBILIARI URBÀ

 • Es manté prohibida la neteja de carrers, paviments, façanes i similars amb aigua potable excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o de seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. Es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

NETEJA DE VEHICLES

 • La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada a:
  • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matricula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
  • També es permet la neteja de vehicles fora dels establiments comercials si és per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d’aquesta categoria s’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transports de medicaments, així com els vehicles de transports de residus. 

ELIMINACIÓ DE POLS A L’AIRE

 • Es manté la prohibició d’utilitzar aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

PISCINES

 • Es manté la prohibició d’omplir piscines privades. En el cas de les piscines d’ús públic, es permet el seu reompliment parcial en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Aquestes mesures han entrat en vigor amb la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en data 28 de novembre de 2023.

Aquesta nova fase de restriccions redueix el cabal d’aigua permès, que abans era de 230 litres per habitant i dia, i ara passa a ser de 210 litres per habitant i dia. És per aquest motiu que apel·lem els veïns i les veïnes de Begues a doblar els esforços que veníem fent fins al moment per reduir encara més el consum d’aigua potable.

Agraïm a tota la ciutadania la seva implicació en el compliment d’aquestes mesures alhora que fem una crida a prendre consciència sobre la difícil situació en la qual ens trobem, tot aplicant qualsevol mesura addicional a les nostres mans per a evitar el malbaratament dels recursos hídrics.

L’alcaldessa
M. Mercè Esteve i Pi

Darrera actualització: 29.11.2023 | 15:36