Actuació de neteja i sanejament de franges i massa forestal

Dilluns, 18 de setembre de 2023 a les 09:00

Amb finançament de l'AMB, el mes passat es van dur a terme actuacions de neteja de franges de protecció contra els incendis forestals i reducció de massa forestal en algunes zones del municipi, actuacions que són a punt de completar-se.

La gestió de l’entorn natural orientada a la prevenció d'incendis forestals és una de les tasques habituals que porta a terme l’Ajuntament de Begues, unes feines consistents en el desbrossament de camins, la delimitació de franges de protecció forestal o la reducció de massa forestal en zones especialment sensibles.

Es tracten d’unes actuacions periòdiques finançades amb recursos propis, amb fons de la Diputació de Barcelona o de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Precisament, gràcies al Programa Metropolità d’Actuacions de Gestió Forestal (PMAF) de l’AMB, el mes passat es va fer una intervenció de neteja forestal a Begues per un valor de més de 60.000 euros.

Específicament, es va actuar a les franges de protecció forestal i en la reducció de massa forestal a Mas Pasqual, Cal Vidu, la Rectoria i Begues Parc. Uns treballs que es completaran properament i que han estat especialment significatius en l'entorn del bosc de Mas Pasqual, en la connexió entre la Barceloneta i Begues Parc.

Aquí s'ha dut a terme una necessària reducció de massa forestal i una neteja del sotabosc en benefici d'una major prevenció contra la propagació del foc en cas d'incendi forestal. L'actuació, a més, ha permès una recuperació de paisatge original, deixant al descobert, per exemple, feixes i marges de pedra seca. 

Segona fase del PMAF

L’Àrea Metropolitana també ha assignat una segona fase del Programa Metropolità d’Actuacions de Gestió Forestal (PMAF) a Begues, per valor de 62.000 euros, que permetrà en una futura intervenció a les franges de protecció a la Rectoria, l’Alzina i la pista de Torrelles, així com la reducció de massa forestal en l'entorn del barri de Can Sadurní.

La gestió forestal, en la qual també s’inclou la silvopastura, permet un sanejament dels boscos essencial no només per a la protecció contra els incendis, sinó també per l’aprofitament de la biomassa o per regular la biodiversitat, entre altres.

Darrera actualització: 18.09.2023 | 09:14

Imatges