Actuacions de suport a les famílies afectades per llançaments d’habitatge

Dijous, 3 de novembre de 2022 a les 09:00

Arran del llançament d’habitatge produït a Begues el passat mes de maig, l’Ajuntament de Begues ha instat la SAREB i el jutjat a estudiar totes les alternatives possibles per garantir els drets dels veïns i veïnes afectats. D’ençà que es van produir els fets, els Serveis Socials municipals han mantingut actives les actuacions de suport.

Com es recordarà, el passat mes de maig va tenir lloc a Begues una actuació dels Mossos d’Esquadra, a instàncies del Jutjat de primera Instància i Instrucció número 5 de Gavà, per a dur a terme un llançament en uns habitatges del poble. Rep la denominació de llançament l’expulsió forçosa dels ocupants d’un immoble amb l’objectiu d’entregar la seva possessió als seus titulars; en aquest cas, la SAREB (la societat gestora d’immobles procedents de la reestructuració bancària). Aquest procés no s’havia efectuat seguint les garanties, com ara la comunicació prèvia i el respecte pel dret de defensa de les persones afectades.

En el mateix moment en el que l’Ajuntament de Begues va tenir constància del cas, es va activar el servei d’Urgències i Emergències Socials. Es van mantenir converses i reunions amb famílies afectades i es van establir contactes amb els Mossos d’Esquadra i amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció titular del cas.

En els mesos transcorreguts des dels fets, els Serveis Socials municipals han mantingut les seves actuacions de suport, en coordinació amb la resta d’agents implicats, alhora que les persones afectades activaven els seus recursos de defensa jurídica.

Com a part de l’actuació municipal engegada per donar suport a les famílies afectades, s’han fet arribar un seguit de comunicacions a la SAREB, el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) i el jutjat que segueix el procés judicial, amb l’objectiu de mostrar la preocupació del consistori davant de la situació d’incertesa que pateixen els veïns i les veïnes d’aquest immoble davant la possible pèrdua de l’habitatge en el qual resideixen.

En sengles cartes, l’alcaldessa de Begues insta les parts a estudiar les alternatives necessàries per poder arribar a un acord amb les veïns i veïnes de l’esmentat immoble, i que aquells que encara resideixen en l’immoble afectat puguin mantenir la seva residència actual. Una demanda concretada en aquest cas, però extensible a qualsevol altre possible cas de vulneració dels drets de la ciutadania en matèria d’habitatge que es pogués produir en un futur.

Amb tot, l’objectiu és reforçar el procediment judicial de negociació que s’està duent a terme abans que s’iniciï el judici del cas o concloguin els processos de mediació.

Darrera actualització: 02.11.2022 | 16:44