Baixbus deixarà d’operar la línia d’autobús 902 i transferirà el servei a un nou operador

Dimarts, 9 d'abril de 2024 a les 09:00

En els propers dies tindrà lloc la transmissió del servei a una nova empresa operadora. Mentre no es completi aquest procés, la Generalitat de Catalunya garantirà el servei de transport mitjançant altres operadors.

L’empresa Rosanbus, actual concessionària de la línia de transport urbà 902 que uneix Begues amb Gavà, Barcelona i Olesa de Bonesvalls, ha comunicat a la Generalitat de Catalunya (administració titular de la línia) que està procedint al seu tancament empresarial. Això comporta la transmissió de les seves concessions de servei públic a una altra empresa de transports, operació que ha de comptar amb el vist-i-plau de la Generalitat.

Els antecedents

La línia 902 havia estat operada, en els darrers 30 anys, per la l’empresa Mohn (integrada en el grup empresarial Baixbus, format també per Rosanbus i Oliveras). El desembre de 2021, Mohn perd la concessió pública de totes les línies que gestionava per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en favor de l’empresa Avanza. Els autobusos i el personal de Mohn foren subrogats per Avanza i l’empresa de Viladecans quedà únicament gestionant la línia de Begues. Mig any després, Mohn procedia al seu tancament empresarial i la línia, els autobusos i el personal foren subrogats per Rosanbus, qui gestionava la línia des de maig de 2022.

La història, però, es tornà a repetir quan, a finals de 2023, l’empresa Moventis guanya el concurs per operar les 14 línies de bus interurbà de l’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat, el gruix de l’activitat que venia desenvolupant Rosanbus. L’actual operadora quedava només a càrrec de la línia 902 i amb uns recursos tècnics i humans minvats, sobretot després que el conjunt de treballadors i de vehicles quedés subrogat per Moventis des d’aquest passat dissabte.

Arribats a aquest punt, Rosanbus ha anunciat també el seu tancament empresarial i actualment està tancant les negociacions per a la transmissió de la línia 902 a un nou operador definitiu. S’espera que l’operació es pugui tancar en els propers dies, però mentre no es completi, Rosanbus es troba en una situació de manca de disponibilitat de personal i recursos que limita la seva capacitat per prestar el servei complet.

Garantir el servei en tot moment

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Begues ha manifestat a la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya la necessitat de garantir en tot moment la prestació del servei a la ciutadania i completar el procés de transmissió amb la màxima celeritat, per tal d’evitar una sensació de provisionalitat que acabi generant una falta de qualitat en el servei.

En aquest sentit, la Generalitat s’ha compromès en tot moment a garantir el servei dins dels horaris i condicions pactats amb els menors perjudicis a les persones usuàries. Prova d’això ha estat aquest cap de setmana, quan davant de la manca de disponibilitat de Rosanbus, la Generalitat va contractar pel servei d’urgència l’empresa Plana per a cobrir el servei.

Davant d’aquest fet, les persones usuàries de la línia poden trobar-se en els propers dies que, en funció de la franja horària, el servei estigui cobert per Rosanbus o, de forma alterna, per altres operadors, com es el cas d’aquest dimarts a la tarda, quan s’alternaran els autobusos habituals de Baixbus amb autocars de l’empresa HIFE. Operi qui operi el servei, els autobusos aniran sempre identificats amb el codi 902 de la línia. 

També es pot donar el cas que, en funció del vehicle que cobreix la línia, aquest no disposi de sistemes de validació de bitllets. En aquest cas, les persones usuàries podran fer ús del servei sense haver de validar la targeta de viatges, sense que això suposi cap pèrdua de les garanties i assegurances que implica estar en possessió d’un bitllet de transport.

Conscients de les possibles molèsties que, en determinats moments, aquesta situació pugui generar, es demana comprensió a les persones usuàries durant aquests dies. Tant l’Ajuntament de Begues com la Generalitat confien que la situació es perllongui tan sols uns dies i que la transmissió total de la línia sigui efectiva de forma imminent, iniciant-se una nova etapa de gestió definitiva per part del nou operador.

Darrera actualització: 09.04.2024 | 08:58