Begues demana que la cova de Can Sadurní sigui Bé Cultural d'Interès Nacional

Divendres, 29 d'abril de 2022 a les 09:00

El Ple Ordinari de l'Ajuntament, celebrat dimarts passat, aprova per unanimitat demanar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la categoria superior de protecció del patrimoni català per al jaciment prehistòric de Begues.

Begues demanarà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que la cova de Can Sadurní sigui declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Així ho va aprovar tota la corporació municipal en el ple ordinari de l'Ajuntament celebrat dimarts passat.

La justificació d'aquesta sol·licitud destaca la importància de la cova com un jaciment prehistòric "de cabdal importància i pioner en la investigació arqueològica al massís del Garraf", un jaciment "que s'ha anat excavant ininterrompudament en els últims 44 anys".

La cova de Can Sadurní, que ja va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per l'Ajuntament el 2009, va rebre l'any passat una subvenció europea per a la construcció d'un centre de visitants i per a l'adequació dels accessos al jaciment, i és l'element central del Parc Prehistòric impulsat per Begues a l'entorn del jaciment.

La declaració com a BCIN és la categoria superior de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles, que atorga la Generalitat. Per sota d'aquesta categoria hi ha el BCIL i l'Espai de Protecció Arqueològica (EPA).

Suport unànime a la pagesia

Per altra banda, en el mateix ple de dimarts es va aprovar, també per unanimitat, una moció per demanar que s'actuï d'urgència per pal·liar els greus efectes a les zones afectades per les gelades d'abril de 2022, un episodi que va perjudicar conreus fruiters, ametllers i herbacis d'arreu de Catalunya.

En el text de la moció (proposada per Unió de Pagesos i presentada per JxCAT i la regidora no adscrita Marta Roig, i a la qual es va adherir C's), s'insta els governs de l'Estat i de Catalunya a concedir ajuts directes a les explotacions agràries afectades, a més de mesures fiscals i socials per pal·liar els danys.

La moció assenyala que els danys "comportaran una davallada molt important de la propera collita", una circumstància que s'afegiria "a les conseqüències que el sector agrari ve suportant de sequera, de l'encariment dels costos de producció" per la guerra a Ucraïna.

El debat i argumentació política al voltant de cada punt es podrà recuperar a través de la Videoacta de la sessió, quan aquesta sigui aprovada i passi a disposició pública en el portal de reproduccions.

- Els textos annexats de les mocions corresponen a les propostes d’acord prèvies a la sessió. El redactat final pot haver sofert algun canvi durant el procés de debat al Ple. Podreu consultar el text definitiu, un cop certificat per la secretaria municipal, allotjat en aquest enllaç -

Darrera actualització: 29.04.2022 | 00:13