Diumenge, a Begues se celebrarà NaturaMel, la fira de les abelles i la biodiversitat

Dimarts, 14 de maig de 2024 a les 09:00

De 10 a 14 h, a la plaça de l'Ateneu hi haurà una quinzena d'estands de productors i venedors de mel, d'arteans i de restauradors, a més de la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local. També s'hi trobaran tallers per a totes les edats, animació infantil i, fins i tot, un tast de mels.

Aquest diumenge, 19 de maig, a Begues se celebrarà la primera edició de NaturaMel, una fira dedicada a les abelles i a la biodiversitat. Entre les 10 i les 14 h, a la plaça de l’Ateneu s’aplegaran una quinzena d’estands de productors i venedors de mel, artesans i restauradors, a més de la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local.

NaturaMel es vol convertir en una cita anual per reivindicar la importància de les abelles per al medi ambient, les propietats alimentàries de la mel i el foment de la biodiversitat, alhora que es fa promoció dels valors naturals i turístics de Begues. Per això, el 19 de maig també hi haurà activitats per a infants i persones adultes.

Així, a partir de les 10.30 h, els més petits podran gaudir d'un taller de treballs manuals en el qual faran una abella, activitat que anirà a càrrec de l'establiment beguetà de productes artesanals Cucaicuco.

Paral·lelament, hi haurà un taller d'elaboració d'espelmes amb làmines de cera d'abella. El taller, adreçat a persones de totes les edats, anirà a càrrec d’Annabel Muñoz, de La Mel, i de Montse Martínez, d'FR Apicultors.

Tast de mels

Entre les 10.30 i les 12.30 h es podrà gaudir de l'animació infantil de la companyia La Closca i el seu muntatge La Melinda busca amics. A les 11 h es farà una demostració del joc de taula APIS, en la qual s'han de salvar les abelles construint un rusc.

Finalment, de 12 a 13.15 h hi haurà un tast popular de mel dirigit per Miquel Gil Espuny, tècnic apícola i de laboratori d'anàlisi de mels de la Societat Cooperativa Apícola Tarragonina. En l’activitat es donaran a conèixer les claus per apreciar i diferenciar les qualitats d'aquest producte.

NaturaMel també arribarà a les escoles, gràcies a la col·laboració dels productors locals FR Apicultors, que els dies previs a la fira han ofert xerrades a l'alumnat de tercer de primària de l'Escola Sant Cristòfor i del Col·legi Sant Lluís sobre les abelles i la seva importància a la natura.

Reivindicar la importància de la pol·linització

La fira NaturalMel neix amb l’objectiu de reivindicar la importància de les abelles i la seva tasca pol·linitzadora en la producció d’aliments. Segons un informe de Greenpeace, el 75% dels aliments que es produeixen al món depenen de la pol·linització.

La situació és especialment greu a Catalunya, on el 70% dels conreus, sobretot els fruiters, depenen de les abelles i la pol·linització. Es tracta de la segona comunitat autònoma més amenaçada per la desaparició d’aquests insectes, una situació que fa anys que s’està denunciant.

Així, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), el 37% de les espècies silvestres d’abelles està en declivi a causa de l’abús per part dels humans dels plaguicides, els monocultius i les construccions, a més de la proliferació de depredadors naturals, com l’abellerol o la varroa.

Darrera actualització: 13.05.2024 | 10:06

Imatges