El brot de covid-19 a Begues tendeix a estabilitzar-se però el risc de contagi segueix sent molt alt

Dijous, 13 d'agost de 2020 a les 11:45

Amb dades d’aquest dijous, 13 d’agost, s’observa una tendència a l’estabilització ja que en els últims dies els casos positius han seguit incrementant-se, però a raó d’un per dia, un ritme de creixement més lent que dies enrere. Aquest fet és positiu, segons el servei de vigilància epidemiològica, ja que evidencia que el brot es manté controlat. Tot i això s'insisteix en extremar precaucions ja que el risc de contagi continua sent molt alt.

Amb dades d’aquest dijous, 13 d’agost, s’observa una tendència a l’estabilització ja que en els últims dies els casos positius han seguit incrementant-se, però a raó d’un per dia, un ritme de creixement més lent que dies enrere. Aquest fet és positiu, segons el servei de vigilància epidemiològica, ja que evidencia que el brot es manté controlat.

Els casos són majoritàriament lleus, amb un elevat percentatge d’asimptomàtics. Tot i això l’índex de risc continua sent molt alt, amb una taxa de reproducció (l’anomenada rho) que encara és superior a 2.0, quan hauria d’estar per sota d’1.0, llindar per sota del qual es considera que l’epidèmia està en regressió.

Des del CAP Pou Torre es manté un seguiment de tots els casos positius i se segueix fent rastreig de contactes i practicant tests PCR (ens els darrers dies se n’han practicat més de 250). Precisament perquè el risc de contagi segueix sent elevat, des dels serveis de Salut s’insisteix en la necessitat de mantenir la màxima alerta i seguir extremant les precaucions individuals i grupals.

Un altre dels fets positius destacats per vigilància epidemiològica és que el focus està localitzat i això ajuda a reduir la propagació comunitària, sempre que se segueixin les mesures de prevenció. Segons la informació que se’ns ha facilitat, aquest origen es trobaria en un contagi transmès en un espai d’ús col·lectiu de fora de Begues i, a partir d’aquí, s’hauria propagat per contactes directes a una sèrie de nuclis familiars.

Un cop detectats els casos i fent-se el seguiment pertinent, s’està aconseguint de moment que el focus no s’escampi fora d’aquests nuclis i es propagui d’una forma més massiva.

Manteniment de les mesures de prevenció

Per mantenir aquesta focalització, és fonamental extremar les mesures de prevenció i seguir els consells en els quals hem vingut insistint darrerament:

  • Tots aquells casos diagnosticats com a positius han de guardar escrupolós aïllament domiciliari i seguir les prescripcions mèdiques dictades.
  • També és fonamental que mantinguin aïllament domiciliari totes les persones que es troben a l’espera de resultats de proves realitzades o bé estan pendents d’un segon PCR de confirmació.
  • Totes aquelles persones que presentin algun símptoma, han de contactar amb el CAP Pou Torre per telèfon (al 061 o al telèfon del CAP) o a través de la plataforma La Meva Salut, via app o web.

Per al conjunt de la població segueixen vigents les mesures generals:

  • Ús obligatori de mascareta en l’espai públic.
  • Manteniment de la distància física i la higiene constant de mans
  • Reduir al màxim els contactes fora del nucli familiar habitual.
  • Restringir la mobilitat que no sigui necessària.

Incidència del brot fora dels focus localitzats

Fora dels focus localitzats i en seguiment, no s’ha detectat cap incidència remarcable per part dels professionals sanitaris. En situacions com aquesta és important seguir sempre la informació proporcionada per fonts oficials i evitar escampar rumors que poden generar alarma social i anar en detriment de la feina de seguiment i control que exerceixen els serveis sanitaris i d’emergències.

En aquest sentit, per exemple, davant de determinats rumors sobre brots en instal·lacions esportives i socials de Begues, us traslladem tota la informació contrastada sobre dos casos concrets:

  • L’entitat privada Club de Begues ha informat que ha tancat les seves instal·lacions des d’aquest passat dimarts, en haver-se detectat un cas positiu i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i el protocol d’aïllament del seu personal. Actualment no hi ha constància de cap transmissió de focus amb origen al Club.
  • Pel que fa a la Piscina Municipal, un dels seus treballadors va donar positiu per contagi en l’entorn familiar a finals de juliol, extern al seu lloc de treball i abans del pic de contagis de l’actual brot a Begues. El treballador va quedar en aïllament en aquell moment (fa ja més de 10 dies). Tot i que es complien els protocols de distanciament i higienització decretats a la instal·lació, es va decidir aïllar i practicar proves PCR també als dos treballadors que compartien torn amb el cas positiu per extremar precaucions. Es va donar trasllat del cas a la Generalitat i al CAP Pou Torre i, un cop revisat el protocol de prevenció de la instal·lació, aquests van determinar que no hi havia risc de propagació cap a les persones usuàries ni cap a d’altres treballadors i que la Piscina podia mantenir els seus serveis operatius. El protocol d'higienització i desinfecció d'instal·lacions s'ha mantingut actiu en tot moment.

Amb tot, l'Ajuntament de Begues persisteix en la seva crida a extremar precaucions i mantenir una actuació individual responsable, no abaixant la guàrdia en cap moment per reduir el risc de contagi i tornar a una certa estabilització de la situació.

Darrera actualització: 13.08.2020 | 12:01