El Gegant Martí compleix 25 anys

Dimecres, 20 de de juliol de 2022 a les 09:00

La figura de la Coral Montau celebrarà el quart de segle d'existència presidint el pregó de la Festa Major, divendres a la plaça de l'Ajuntament (20 h). Durant aquesta Festa Major també hi haurà un record per a les persones portadores del Gegant Martí a les cercaviles d'aquests 25 anys.

Era l'any 1998 quan la Coral Montau va fer aparèixer per primer cop el Gegant Martí. Poc temps abans havia traspassat Jaume Ravell, el Marti, president de l'entitat i una persona estimada al poble. Per aquest motiu, i amb ànim d'homenatge i record, algunes persones que el coneixien i l'estimaven es van posar d'acord secretament per construir el gegant.

Així, un dia d'aquell 1998, en finalitzar un assaig de la Coral a l'Església de Sant Cristòfol, els membres de l'entitat es van trobar amb la sorpresa de veure una rèplica en gegant d'aquell amic que feia poc temps que els havia deixat.

Va ser un moment molt emocionant, tot i que no exempt de polèmica. No va faltar qui, no veient-ne el motiu d'homenatge, van creure veure-hi un motiu de burla. Al llarg d'aquests 25 anys, però, la controvèrsia ja s'ha superat i, avui dia, el Gegant Martí s'ha convertit en un dels elements imprescindibles a la Festa Major de Begues.

Trobada, esmorzar i cercavila

La figura surt cada any d'un indret diferent. Un racó del poble on s'explica la seva llegenda (de com l'esperit d'en Martí es va convertir en gegant per gaudir durant molts anys més de la Festa Major de Begues), acompanyat de coca i moscatell. Enguany, la cita serà diumenge, a partir de les nou del matí, a la masia de la Tenda, al Raval de Sant Martí.

Tot seguit, s'inicia un recorregut cap a l'Escorxador, on s'organitza un esmorzar popular amb l'ajuda dels membres de la Coral Montau. En finalitzar l'àpat és quan comença la cercavila de Festa Major, en la qual el Gegant Martí dansa al costat de la resta de figures festives del poble.

La tradició ha fet que sigui un honor ser l'última persona en portar el Gegant en el darrer tram de la cercavila, davant de l'Església. Per això s'ha convidat a totes elles a fer-se una foto conjunta en la cercavila d'enguany.

Record per a Joan Ramon Ivern

La celebració de l'aniversari del Gegant Martí, però, tindrà un caire especial degut a la mort recent de Joan Ramon Ivern, expresident de la Coral Montau, incombustible acompanyant del Gegant Martí durant aquests anys i membre actiu en els àmbits socials i culturals de Begues.

Darrera actualització: 20.07.2022 | 10:17