El plenari municipal es posiciona a favor d’aspectes relacionats amb les persones migrants, els jutjats de Pau, les ADF i l’autodeterminació

Dijous, 30 de de juny de 2022 a les 09:00

La sessió de juny va aprovar quatre mocions polítiques, així com el nou Pla de Mesures Antifrau de l’Ajuntament de Begues.

A banda de l'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança de Circulació, de la qual informàvem en aquesta notícia, el Ple Municipal d'aquest mes de juny també ha aprovat el nou Pla de Mesures Antifrau de l'Ajuntament de Begues. Disposar d'un reglament d'aquestes característiques és un pas indispensable per a qualsevol administració que vulgui optar als fons Next Generation de la Unió Europea, per als quals l'Ajuntament de Begues ha presentat diversos projectes. El punt va prosperar amb els vots a favor de JxCAT, ERC, PSC, CUP i la regidora no adscrita Marta Roig. BEC s'hi va abstenir. La regidora del grup municipal de C's va excusar la seva presència en la sessió plenària d'aquests mes de juny.

Mocions polítiques

El plenari va debatre i aprovar una moció presentada per la CUP, amb adhesió de BEC, amb relació a la campanya de la iniciativa legislativa popular per a la regularització extraordinària de persones migrants a l'estat espanyol impulsada per la plataforma 'Esenciales'. El text proposa la modificació de la disposició transitòria primera de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, amb l'objectiu que el govern central estableixi "en el termini de 6 mesos, un procediment per a la regularització dels estrangers que es trobin en territori espanyol abans del dia 1 de novembre de 2021". Va rebre el suport unànime del plenari.

També va prosperar el text presentat per JxCAT i la regidora Marta Roig per l'aprovació del manifest de l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació. La moció expressa el suport a "l'amnistia, entesa com la necessitat d'una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades" així com a "l'autodeterminació, entesa com la necessitat d'un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l'exercici de la lliure determinació de la societat catalana". Van votar-hi a favor JxCAT, ERC, CUP i Marta Roig. En contra, el PSC, mentre que BEC s'hi va abstenir.

Els mateixos proposants posaven damunt la taula una moció per a la defensa i adequació de la normativa que regula les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). El text vol "reconèixer el treball de les ADF com a entitats de voluntariat organitzat i format al servei del territori". Alhora, pretén "facilitar la redacció de la regulació de les ADF per tal d'actualitzar el model d'estatuts, les funcions i enregistrar el paper de les ADF als incendis forestals com a membres del grup d'intervenció que executen tasques de primera intervenció i suport a l'extinció". Va quedar aprovada per unanimitat

Finalment, es va sotmetre a debat una moció, també de JxCAT i la regidora Marta Roig, en defensa dels Jutjats de Pau. La moció, davant de l'anunci que el projecte de llei orgànica que s'està tramitant al Congrés dels Diputats preveu l'eliminació dels jutjats de Pau, rebutja "l'eliminació dels Jutjats de Pau i defensar la seva permanència en els municipis per la important tasca activa de mediació que exerceixen". Alhora, vol "reivindicar la rellevant funció de justícia de proximitat que exerceixen en l'àmbit municipal, que evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza i alleugera la mateixa administració de justícia". Va rebre els vots a favor de JxCAT, ERC, CUP, BEC i Marta Roig, mentre que el PSC hi va votar en contra.

El debat i argumentació política al voltant de cada punt es podrà recuperar a través de la Videoacta de la sessió, quan aquesta sigui aprovada i passi a disposició pública en el portal de reproduccions.

- Els textos annexats de les mocions corresponen a les propostes d'acord prèvies a la sessió. El redactat final pot haver sofert algun canvi durant el procés de debat al Ple. Podreu consultar el text definitiu, un cop certificat per la secretaria municipal, allotjat en aquest enllaç -

Darrera actualització: 29.06.2022 | 15:38