La coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra fa de Begues un municipi més segur

Dilluns, 18 de març de 2024 a les 10:00

La Junta Local de Seguretat, celebrada divendres a l'Ajuntament de Begues, constata un descens del 16,7% de les infraccions penals, sobretot gràcies a la bona entesa entre els dos cossos policials i a l'increment de l'acció preventiva.

La bona coordinació entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra fa de Begues un dels municipis més segurs de la seva Àrea Bàsica Policial (ABP). Així ho va destacar Javier Sancho, cap de l'ABP de la policia de la Generalitat a la Junta Local de Seguretat reunida divendres al matí a l'Ajuntament de Begues.

La Junta Local de Seguretat va estar presidida per l'alcaldessa, Mercè Esteve, i va comptar amb la participació de l'intendent Sancho, Manel Escobar, cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana a Gavà dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Molina, sots inspectora de l'ABP Gavà de la policia autonòmica, així com Francisco Navarro cap de la Policia Local.

Sancho va assegurar que la Policia Local de Begues és una de les més implicades de l'ABP, en la qual hi ha també Gavà, Viladecans, Castelldefels i Sant Climent de Llobregat. Aquesta coordinació i implicació ha permès que el 2023 al municipi hi hagués un descens del 16,7% de les infraccions penals.

D'aquestes infraccions penals, els delictes contra el patrimoni van representar el 75% dels casos (similar a la resta de l'ABP, segons Sancho) tot i que, en general, van baixar un 25,2% respecte al 2022. Dels delictes contra el patrimoni, les estafes van superar els furts (26,7 i 22,8%, respectivament), un fet generalitzat a tot Catalunya.

Els robatoris amb força als domicilis van baixar el 2023 un 24% respecte a l'any anterior, mentre que la resta de robatoris (a l'interior dels vehicles, als establiments i a les empreses, entre altres), van tenir un descens en conjunt del 13,75%.

Alt grau d'implicació de la Policia Local

Sancho va posar com a exemple de la implicació de la Policia Local i de coordinació entre cossos l'alt grau d'intervenció del cos beguetà tant en les infraccions penals (44%), com en les administratives (35%) i en les detencions (50%), un fet gens habitual, a parer de l'intendent dels Mossos d'Esquadra.

A la Junta Local de Seguretat es va apuntar que l'any passat hi va haver un augment de l'accidentalitat viària, tot i que el cap de la Policia Local, Francisco Navarro, va explicar que no va ser degut a un increment dels accidents, sinó a un canvi en la gestió de les dades dels sinistres.

Els delictes contra la seguretat viària i de trànsit també van augmentar, però a causa de l'important increment dels controls preventius i l'ús del radar. En total, el 2023 se'n van fer prop de 400. La meitat dels delictes contra la seguretat viària van ser per conduir sota els efectes de l'alcohol (52,9%), mentre que el nombre més gran de delictes de trànsit va ser circular amb la ITV caducada (63,9%).

Pel que fa a les violacions de l'ordenança de convivència i civisme, el 2023 es van registrar 258 incidents (un augment del 23,4% respecte a l'any anterior), dels quals el 57,2% van ser produïts per persones, el 17% per animals i la resta per actes o activitats.

Encara respecte a l'ordenança de convivència i civisme, la Policia Local va posar 28 denúncies, de les quals el 39,3% van ser per consumir alcohol a la via pública, i el 32% per molèsties veïnals.

A la Junta Local de Seguretat (oberta a representants de tots els grups polítics municipals) també van participar Salvador Tugas, cap del Parc de Bombers Voluntaris de Begues, i Xavier Rico, cap de la Unitat Territorial de la Regió d'Emergències Metropolitana Sud. Tots dos van presentar els informes anuals d'actuacions i serveis.

Darrera actualització: 18.03.2024 | 09:24

Imatges