La Junta Local de Seguretat constata un bon índex de seguretat objectiva a Begues

Dimarts, 7 de febrer de 2023 a les 09:00

Mossos d'Esquadra i Policia Local remarquen que la bona coordinació entre els dos cossos i l'increment de l'acció preventiva i de control han contribuït a situar Begues com un dels municipis més segurs de l'entorn. 

Begues és una de les poblacions més segures de la seva Àrea Bàsica Policial (ABP). Així ho ha destacat Javier Sancho, cap de l'ABP Gavà dels Mossos d'Esquadra en el decurs de la Junta Local de Seguretat, reunida aquest dilluns al matí a l'Ajuntament de Begues.

La Junta Local de Seguretat estava presidida per l'alcaldessa, Mercè Esteve, i va comptar amb la participació del propi intendent Sancho i Manel Escobar, cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana a Gavà dels Mossos d'Esquadra, així com Francisco Navarro i Anna Maria Martínez, cap i sotscap, respectivament, de la Policia Local.

Durant la sessió s'ha remarcat també l'excel·lent i consolidada coordinació entre els dos cossos policials cosa que, unida a l'increment de l'acció tant de Mossos com de Policia Local, continuen fent de Begues un municipi segur malgrat l'augment de l'activitat delictiva experimentada l'any passat arreu de Catalunya.

Com a exemple d'aquesta coordinació, els dos cossos policials han recordat el dispositiu excepcional que van posar en marxa el darrer trimestre del 2022 per aturar els robatoris en habitatges. L'operatiu va ser un èxit i la col·laboració entre Mossos i Policia Local va permetre identificar sospitosos i frenar els robatoris que es venien produint.

Força detencions de la Policia Local

A la Junta Local de Seguretat s'ha assenyalat la important intervenció de la Policia Local tant en les infraccions penals (46%) i administratives (18%) com en les detencions (29%) respecte a l'actuació dels Mossos d'Esquadra, un fet que en la resta de municipis de l'ABP recau majoritàriament sobre la policia autonòmica.

Aquest fet demostra el bon paper de la Policia Local de Begues en la protecció de la ciutadania dels diferents delictes que es produeixen. Uns delictes que el 2022 van augmentar a Begues amb relació al 2019 en consonància amb la resta de Catalunya (les dades del 2020 i 2021 no es tenen en compte per la incidència de la pandèmia de covid).

Així, l'any passat, a Begues es van registrar 225 fets delictius de tipus penal. A diferència d'altres municipis en els quals els principals delictes registrats són robatoris amb força o violència, a Begues el principal fet delictiu que es registra són les estafes. Uns fraus impulsats, majoritàriament, per l'ús de les noves tecnologies i que, en produir-se dins l'àmbit privat i virtual, no generen sensació d'inseguretat ciutadana, com ho puguin fer els robatoris amb violència o intimidació, dels quals no se'n va denunciar cap a Begues l'any 2022.

Pel que fa als robatoris a domicilis, l'any passat se'n van denunciar 29 a Begues. Els cossos policials van puntualitzar que aquest número respon, en bona part, a l'actuació específica de dos autors en casos ja tancats.

Repunt de l'accidentalitat

Els accidents de trànsit també van augmentar a Begues, especialment destacable els ocasionats per culpa de sortides de via o topades per culpa de porcs senglars. No obstant això, la principal actuació dels cossos de seguretat a la via pública l'any passat van ser degudes a caigudes de vianants, ciclistes o persones conductores de patinets.

Durant el 2022 es va incrementar un 662% els controls de trànsit, fet que va provocar un augment de les denúncies, especialment per conduir amb la ITV caducada (64%), sense assegurança (17%) o conduir sota els efectes de l'alcohol (5,8%). De fet, un dels objectius d'enguany és augmentar els controls d'alcoholèmia.

La majoria dels incidents que van requerir intervenció policial l'any passat estaven relacionats amb el trànsit (48,6%), mentre que el 31,6% van correspondre a accions preventives de seguretat ciutadana, com la identificació de persones (51,7%) o a la vigilància d'individus que causaven inseguretat (13,4%).

L'Ordenança de Civisme, en ple vigor

L'any 2019 l'entrada en vigor de l'Ordenança de Civisme era recent, de manera que les sancions pel seu incompliment encara eren poques aquells primers mesos de posada en pràctica. L'any passat, les denúncies interposades per vulneració del civisme i la convivència ja van ser 172, tot destacant les molèsties produïdes per gossos (33,7%), el consum d'alcohol a la via pública (26%) o les molèsties veïnals (19%), entre altres.

A la Junta Local de Seguretat (oberta a representants de tots els grups polítics municipals) també van participar Raúl Sánchez, sotscap del Parc de Bombers Voluntaris de Begues, i Josep Morales, cap de la Unitat Territorial de la Regió d'Emergències Metropolitana Sud. Tots dos van presentar els informes anuals d'actuacions i serveis dels Bombers voluntaris de Begues. 

L'alcaldessa, Mercè Esteve, va agrair la tasca de tots els cossos de seguretat i protecció civil al poble i va encoratjar-los a "seguir treballant de forma coordinada per la seguretat dels nostres veïns i veïnes".

Darrera actualització: 06.02.2023 | 16:27

Imatges