L’Ajuntament de Begues exigeix mesures que garanteixin la correcta explotació de la pedrera i la seguretat del veïnat

Divendres, 5 d'agost de 2022 a les 09:00

Tot i les explicacions rebudes de Cemex i l’aportació de les dades de control que assegurarien que la forta explosió de dimecres estava dins els paràmetres permesos, el consistori s’ha adreçat a la Direcció General d’Indústria per reclamar mesures addicionals de control, una auditoria externa i una sessió informativa a la població.

L’Ajuntament de Begues ja disposa de les dades dels equips de mesurament sísmic instal·lats a la pedrera Les Cubetes. Segons la informació facilitada per la direcció de Cemex, la voladura controlada efectuada aquest dimecres, que va tenir un impacte acústic i sísmic absolutament extrem, complia els paràmetres permesos per la normativa estatal que regula l'extracció d’àrids.

Davant les explicacions demanades per l'Ajuntament, la direcció de Cemex ha emès el comunicat que reproduïm en aquesta informació, a través del qual justifiquen la forta explosió d'aquest dimecres “per la complexitat geològica del nostre entorn i de manera especifica, a l’efecte d’una ona expansiva que provocà un augment del soroll sense major afecció”. El comunicat especifica que “una cova no detectada ha provocat un soroll més gran del que és habitual”.

Al marge de les explicacions donades per la pedrera i de les dades sísmiques aportades, l'Ajuntament manté oberta la reclamació adreçada a la Direcció General d’Indústria de la Generalitat. En la carta, l’alcaldessa de Begues trasllada la indignació, impotència i ingent malestar d’aquest consistori, en nom de tota la ciutadania de Begues, pels fets ocorreguts aquest dimecres, com a gota que fa vessar el vas d’una situació que portem dècades patint.”

L'escrit repassa els esdeveniments dels darrers mesos i les peticions d’informació traslladades en anteriors ocasions, fins arribar a la situació actual, que qualifica “d’insostenible” tot manifestant que “ens preocupa en excés la reiteració d’episodis extrems com el de dimecres, i que en el futur puguin anar a més. “

Més enllà de les converses i contactes mantinguts des de dimecres, el consistori ha presentat per registre aquest divendres a la Generalitat la reclamació oficial, en la qual s’exigeixen els següents punts:

  • Un informe de l’organisme de la Generalitat competent en la matèria, sobre els fets ocorreguts el dimecres 3 d’agost de 2022 a la pedrera i la confirmació pericial independent que l’explosió va complir amb tots els paràmetres legals.
  • La responsabilitat en el control de les futures voladures i del compliment de tots els paràmetres establerts en la normativa per part de l’organisme de la Generalitat competent en la matèria.
  • El seguiment i control exhaustiu de l’explotació vigent per part de la Generalitat de Catalunya, així com un control independent que auditi totes i cada una de les detonacions, garantint la seguretat de la ciutadania de Begues així com de les seves propietats.
  • Una auditoria externa que certifiqui els possibles danys estructurals de les edificacions del barri de Begues Parc que es considerin afectades per les detonacions explosives de la pedrera. L’Ajuntament de Begues col·laborarà amb la Direcció General recopilant les denúncies formulades pel veïnat a fi de canalitzar aquesta informació.
  • La revisió i certificació dels equips de mesurament sísmic actualment existents i la instal·lació d’equips externs paral·lels en els punts que els serveis tècnics de la Generalitat determinin, amb accés directe als seus registres per part de l’Ajuntament de Begues.
  • L’organització d’un acte públic a Begues, per part de l’organisme de la Generalitat competent en la matèria, en la qual s’exposi al veïnat tots els detalls sobre l’activitat que duu a terme la pedrera, la normativa vigent i com s’afronten els darrers anys d’explotació de la instal·lació.

S’adjunta a aquesta informació el text íntegre de l’ofici remès a la Direcció General d’Indústria de la Generalitat.

Darrera actualització: 04.08.2022 | 23:59