L’Ajuntament de Begues tornarà a congelar els impostos i les principals taxes de serveis per a l’any que ve

Dimarts, 4 d'octubre de 2022 a les 09:00

El govern municipal ha sotmès a votació del Ple Municipal la seva proposta de no apujar els impostos per a l’any 2023. Tampoc s’incrementaran les principals taxes d’abast general, com són la de clavegueram i escombraries.

El Ple Municipal celebrat aquest dilluns, 3 d'octubre, ha aprovat de forma provisional, la modificació de les ordenances fiscals per a l'any 2023. Ho ha fet amb els vots a favor de JxCAT i la regidora no adscrita, Marta Roig, el vot en contra de C's i l'abstenció d'ERC, PSC, CUP i BECP.

Per a l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, "des de l'Ajuntament de Begues, hem de tornar a fer l'esforç que s'espera d'una administració propera i solvent com la nostra, i posar-nos al costat de les famílies". I és que, malgrat l'increment del cost de la vida i dels subministraments, amb un IPC al voltant del 10% i l'amenaça d'una nova recessió econòmica l'any vinent, el govern municipal ha treballat aquesta modificació d'ordenances amb la premissa de continuar oferint i incrementar els serveis que es presten a la ciutadania sense augmentar la pressió fiscal en les economies familiars.

Així les coses, aquest 2023 tots els impostos municipals (IBI, plusvàlua, Impost de Construccions, Impost de Vehicles i d'Activitats econòmiques) quedaran congelats.

Pel que fa a les taxes, es congelen aquelles que tenen una major incidència en les economies familiars pel seu caràcter més generalista (clavegueram i escombraries) i també la taxa de terrasses de bars i restaurants. La resta de taxes de serveis específics s'incrementaran un 2,5%, en línia amb la revisió de l'any passat i molt inferior a l'IPC previst a final d'any.

L'alcaldessa va voler destacar l'esforç que fa l'administració local donades l'actual situació econòmica i les previsions per al pròxim any. "No hem de perdre de vista que la decisió de beneficiar les economies familiars duu implícit un increment del dèficit dels serveis municipals pel 2023". I és que, amb aquests números, el dèficit global dels serveis municipals previst per al 2023 serà de 298.103,12 € (54.125,85 € més que l'any 2022), el qual s'eleva fins als 713.000,00 € aproximadament si s'afegeix el dèficit de la llar d'infants.

Novetats per al pròxim any

La modificació aprovada aquest dilluns incorpora una nova ordenança fiscal per la prestació del servei de recàrrega de vehicles en els punts de recàrrega municipals. Es vol fer compatible l'aposta per a l'ús de les energies renovables amb la regulació del servei i l'establiment del seu preu públic. L'ordenança continuarà beneficiant aquells veïns i veïnes que aposten per aquest tipus de mobilitat, amb una bonificació del 75% de la taxa per a aquells vehicles inclosos en el padró de l'impost de vehicles de Begues.

Precisament en el capítol de bonificacions, es manté la trentena de beneficis fiscals que ja contemplen les ordenances de Begues, i se n'afegeixen de noves. D'una banda, la taxa d'expedició de documents incorporarà una bonificació del 100% per a les entitats de Begues i els estudiants per a usos divulgatius, acadèmics o d'interès general. D'aquesta manera es dona resposta "a la voluntat que se'ns havia manifestat per facilitar l'accés al patrimoni documental beguetà per part d'entitats locals, alhora que aprofundim en la voluntat de divulgació i coneixement d'un servei de primer ordre, com és l'Arxiu Municipal de Begues".

També s'amplia i millora la bonificació fiscal en la taxa de gestió de residus comercials en matèria de pràctiques ambientals. Aquells comerços o indústries que apostin per tenir segells de qualitat ambiental o certificacions de bones pràctiques energètiques o de gestió de residus, veuran reconeguda la seva aposta per la sostenibilitat amb una bonificació del 50% de la taxa municipal de residus.

En els dies vinents s'obrirà el període públic de recollida de propostes, suggeriments i al·legacions a aquesta proposta de modificació d'ordenances fiscals, pas previ a la seva aprovació definitiva.

El debat i argumentació política al voltant d'aquest punt del Ple Municipal es podrà recuperar a través de la Videoacta de la sessió, quan aquesta sigui aprovada i passi a disposició pública en el portal de reproduccions.

Darrera actualització: 03.10.2022 | 22:16