Prova pilot a Begues per a la detecció precoç del càncer de coll uterí

Dilluns, 22 d'abril de 2024 a les 09:00

Les beguetanes d'entre 30 i 65 anys rebran un SMS per obtenir gratuïtament a la farmàcia el material per prendre's a casa una mostra que s'anallitzarà per detectar el virus del papil·loma humà (VPH), imprescindible en el desenvolupament del càncer de coll uterí. La prova es repetirà cada cinc anys.

Begues i cinc municipis més del Baix Llobregat formen part d'una prova pilot del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la detecció precoç del càncer de coll uterí adreçada a dones d'entre 30 i 65 anys.

Les dones de Begues entre aquestes edats rebran un SMS de Salut perquè puguin retirar gratuïtament de la farmàcia el material i les instruccions per prendre la mostra a casa i sense necessitat d'anar a un centre sanitari.

La mostra recollida s'haurà de retornar a la farmàcia i s'enviarà al laboratori per analitzar i detectar el virus del papil·loma humà (VPH). El resultat es notificarà per SMS en un màxim de trenta dies i es podrà consultar a l'aplicació 'La meva salut'.

Si el resultat és negatiu (no es detecta el VPH), la prova es repetirà al cap de cinc anys. En cas que el resultat sigui positiu, es programarà una visita als centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva per fer proves addicionals.

Cal tenir en compte que, en ser una prova que es farà cada cinc anys, les dones de Begues no rebran totes alhora l'SMS (imprescindible per anar a la farmàcia per recollir el material de detecció), sinó que seran convidades al llarg d'aquest període.

El VPH, causa necessària per al càncer de coll uterí

La detecció precoç del càncer de coll uterí va començar a principis d'aquest any amb una prova pilot al Prat de Llobregat que ara arriba a Begues, Castelldefels, Viladecans, Gavà i Sant Climent de Llobregat. Després s'aplicarà a la resta del país.

El VPH es transmet per contacte sexual. De fet, és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s'estima que un 80% de les persones sexualment actives s'infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides.

La infecció per VHP és causa necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VHP acabaran en aquest tipus de càncer. De fet, en la majoria dels casos la infecció s'elimina sola sense provocar cap lesió.

Ara bé, entre el 5% i el 10% de les dones infectades pel VHP tenen el risc de desenvolupar lesions precanceroses al coll uterí que poden progressar a un càncer invasor. La detecció precoç permet avançar-se al desenvolupament de la malaltia i detectar la presència d'infecció en comptes de lesions.

Darrera actualització: 19.04.2024 | 10:13