Can Sadurní

Les primeres notícies del mas de l’Espluga, avui Can Sadurní, es remunten al 22 d’agost de 1381. Aquell dia Arnau Traval de l’Espluga, pagès de Begues, home propi, soliu i afocat de Jaume March III, confessava al baró dos camps, el mas de l’Espluga i els censos que prestava per aquestes propietats. També feia referència a l’origen del mas, que declarava haver heretat del seu pare, Pere Traval, amb escriptura d’establiment del 3 de març de 1338.

L’any 1427 el mas de l’Espluga canvia de propietari a favor de la família Petit i el 1540 torna a canviar de nissaga per manca de descendència masculina. En endavant els descendents de Magdalena Petit i Ponç Sadurní es fan càrrec de la propietat i el govern del mas fins ben entrat el segle XIX. El 4 d’agost de 1864 Maria Carme Sadurní contrau matrimoni amb Eudald Vendrell de Sant Pau d’Ordal i els descendents d’aquest matrimoni se succeeixen al capdavant del mas fins avui dia.

El mas de l’Espluga, que avui dia es coneix com a Can Sadurní, és la denominació més antiga i que més anys ha estat utilitzada per denominar el mas. El mot espluga prové d’una cova propera a la masia coneguda com a cova de Can Sadurní, reconeguda internacionalment pel jaciment arqueològic que de moment es remunta a l’epipaleolític. Can Sadurní és un dels pocs masos de Begues que manté l’activitat agrícola; els seus propietaris compaginen la producció de vi amb un negoci de restauració.

Camí de Can Sadurní - 08859 Begues - Barcelona
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 08.08.2019 | 09:27