Can Vendrell

El Mas de Déu, Hostal d'en Garau o Can Vendrell son els noms successius que ha tingut aquesta masia, situada a peu del Camí Ral i que va pertànyer a diferents famílies. Se sap que el 1492 Bartomeu Vendrell es va establir a les terres de la Rectoria, cosa que podria situar l'origen de la masia en aquest moment.

A començaments del segle XX, el seu propietari, Manel Pla i Amell, la va donar a la Congregació de Germans de la Sagrada Família juntament amb altres propietats com Ca n'Amell, els camps de la Sínia, Mas Glassat o Can Figueres, entre altres. Però l'ús de la masia es va reservar als Vendrell, que n'eren els masovers. La casa va quedar deshabitada als anys 90 del segle XX.

És l'única masia de Begues que presenta la típica planta basilical amb tres cossos paral·lels. El central amb tres plantes i els laterals amb dues, i la façana principal encarada a sud. Ha sofert diverses modificacions interiors, si bé es conserva una part important de la construcció. 

La masia queda protegida per un baluard que la separa del camí i que havia d'acollir diversos porxos i annexos agrícoles, alguns dels quals van ser enderrocats als anys 90 del segle passat, quan es va construir el poliesportiu de l'escola.

El 2012 se'n van renovar les cobertes i els revestiments de les façanes, desapareixent així els darrers elements annexos que restaven, alguns molt antics, com el porxo adossat al barri que tanca el pati o el cos sortint que allotjava la comuna, així com altres més moderns com una terrassa amb balustrada del segle XIX.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 08.08.2019 | 09:09