Creu de Terme

La Creu de Terme del passeig de l’Església és una còpia de l’original d’estil gòtic, datada el 1312, que estava ubicada al coll de Begues, al peu del Camí Ral, a l’entrada del pla de Begues venint de Sant Climent de Llobregat, al barri de La Rectoria.

La creu original estava composta per un pedestal graonat i circular, de pedra de gres vermell, una columna prismàtica coronada per un capitell esculturat i la creu pròpiament dita. El capitell és l’element més interessant del conjunt. Està constituït per dues piràmides octogonals truncades, unides per les bases. A cadascuna de les vuit cares de la piràmide inferior hi ha un baix relleu amb una representació escenificada o imatge. La Creu del Coll de Begues és la més antiga datada a Catalunya, i possiblement una de les més antigues d’Espanya.

Després de la Guerra Civil, el fust, el capitell i la creu original foren traslladats des del Coll de Begues al passeig de l’Església, en l’eix amb el carrer de Ferran Muñoz. En l’emplaçament original va restar-hi la base, i una reproducció dels elements traslladats. Arran de diversos accidents de trànsit que van provocar danys importants a la creu es va decidir desplaçar-la a una posició més arrecerada i, finalment, en la darrera remodelació del passeig es va substituir per una reproducció, tot guardant el capitell original a l’Ajuntament per a una futura museïtzació. 

Camí de Begues a Torrelles, 1 - 08859 Begues - Barcelona
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 07.08.2019 | 12:24