5. Estalvi i sostenibilitat

L'ús de la biomassa com a combustible comporta beneficis econòmics i mediambientals si ho comparem amb l'ús dels combustibles fòssils.

Beneficis econòmics:

El preu del quilo d'estella és més baix que el dels combustibles tradicionals, com el gas natural, per exemple. Així, segons l'Observatori Forestal Català, el preu del quilo d'estella era de 0,230 €/kwh, mentre que el del gas natural era de 0,341 €/kwh i de 0,721 €/kwh el del gasoil (dades del 2020).

L'estella és el tipus de biomassa més barat perquè la matèria primera (la massa forestal) és abundant a Catalunya, de fàcil accés, no requereix de processos complicats de transformació i no depèn de cap oligopoli per ser generat. En aquest sentit, Begues disposa de prou boscos per extreure biomassa de manera sostenible, ja que els costos del transport són mínims en generar-se tot el cicle al mateix terme municipal.

Tot i que una instal·lació de biomassa resulta una inversió considerable, aquesta s'amortitza en uns 4-8 anys, segons el tipus d'instal·lació. Així, canviar una caldera de gasoil per una altra d'estella forestal en un edifici amb unes necessitats tèrmiques d'uns 218.000 kWh/any s'ha calculat en un estalvi anual d'uns 15.000 €, un 26% respecte la instal·lació de gasoil.

Beneficis mediambientals:

Pel que fa als beneficis ecològics, cal tenir en compte que l'estella està considerada com un combustible d'emissions neutres. És a dir, que en la seva combustió només s'allibera aquell diòxid de carboni (CO2) que la matèria boscosa ha fixat de l'atmosfera a través de la fotosíntesi. Per tant, la contaminació en la generació de l'estella és pràcticament nul·la, a diferència de l'ús dels combustibles fòssils.

Entre el 2009, quan Begues va impulsar la generació d'energia amb biomassa, fins al 2019, el municipi va obtenir un estalvi energètic del 45% en comparació amb el consum d'energia procedent de fonts convencionals.

Darrera actualització: 07.03.2022 | 15:36