2019 Manifest Diada Nacional de Catalunya

Manifest de la Diada Nacional de Catalunya de 2019, llegit per l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, durant l'acte institucional celebrat al Centre Cívic El Roure.

MANIFEST 11 DE SETEMBRE DE 2019

Ens tornem a trobar per tal de commemorar la nostra Diada Nacional, un moment en el qual els catalans i les catalanes recordem la nostra història i, especialment al llarg dels darrers anys, mirem també al nostre futur.

Any rere any arribem a aquesta data amb una perspectiva i una situació diferents, seguint el ritme dels moments que hem viscut a Catalunya recentment.

En aquesta ocasió celebrem l’11 de setembre sota l’ombra de la proximitat de la sentència del judici al procés.

Crec que aquest fet ens ha de fer que el nostre primer desig per a aquesta jornada sigui l’absolució de totes les persones jutjades i el retorn d’aquelles que, per evitar el seu empresonament, es troben vivint a l’exili.

Aquest 2019 celebrem els quaranta anys de la restitució dels ajuntaments democràtics. En aquesta data especial, volem reivindicar que el món local és més necessari que mai per continuar treballant per la prosperitat dels pobles i ciutats del país, així com per la igualtat d’oportunitats i la vida digna dels nostres veïns i veïnes. Prosperitat, igualtat d’oportunitats i vida digna són objectius vigents a Catalunya, però també reptes globals que han de contribuir a un món més sostenible i més just. 

I, amb mirada global, constatem que la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany es produeix enmig d’un context internacional de pugna social i institucional entre els que volen assolir més democràcia, justícia i llibertat i aquells que volen evitar-ho. 

El procés social, polític i institucional que viu el nostre país està plenament vinculat amb aquest moviment global i hi participa amb un projecte constructiu i uns valors que ens defineixen, que són clarament positius: la noviolència, la justícia, la democràcia, la llibertat.

La commemoració de l’onze de setembre és en memòria d’aquells que fa tres segles ho van donar tot en la defensa del nostre país, les nostres institucions i els drets i llibertats de la nostra gent. I també per subratllar la voluntat de ser del nostre poble que, 300 anys després, defensa les seves institucions i els drets i llibertats de la seva gent.

Els temps moderns ens han portat setges moderns. L’estat espanyol viu un procés d’involució democràtica que posa en risc determinades garanties civils per als que hi vivim. Catalunya, a més de l’ofec econòmic, que ja ha esdevingut històric, pateix una onada de menyspreu i repressió per part de l’estat que fa que tinguem presos polítics, exiliats i represaliats. Representants legítims escollits pel poble de Catalunya pels qui demanem, una vegada més, l’absolució. 

Tornem a repetir el que hem dit tantes vegades i no ens hem de cansar de dir: l’únic delicte de les persones assegudes a la banqueta ha estat seguir de manera pacífica i democràtica el mandat majoritari del poble.

Des de les administracions catalanes volem que aquest missatge es torni a sentir clar i alt.

Estic convençuda que podem reclamar el retorn de la normalitat política a Catalunya sense deixar de banda altres reivindicacions fonamentals com és la possibilitat de poder decidir el nostre futur. No ens oblidem de tot el camí que hem recorregut al llarg dels darrers anys. Avui en dia continua sent una majoria la que demana que siguem el poble català els que decidim si volem viure dins de l’Estat o esdevenir un estat propi.

El món local no s’escapa d’aquest setge modern en forma d’infrafinançament i d’imposició de lleis injustes, ni de la repressió, molts dels represaliats per la consulta del primer d’octubre som alcaldes i regidors.

Per aquest motiu, des dels pobles i ciutats manifestem que hi som i que hi serem. Al costat dels nostres veïns i veïnes. Defensant els seus drets.

Defensant les nostres institucions.

Defensant la democràcia, la justícia i la llibertat.

La Diada Nacional és una data magnífica per tal de tornar a posar a sobre de la taula les nostres exigències i els nostres anhels. Aprofitem la jornada doncs per a visibilitzar que, malgrat tot el que ha passat i els cops físics i morals que hem rebut encara estem dempeus.

Visca Catalunya!

 

Darrera actualització: 23.11.2022 | 23:23