2020 Manifest Diada Nacional de Catalunya

Manifest de la Diada Nacional de Catalunya de 2020, llegit per l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve.

MANIFEST 11 DE SETEMBRE DE 2020

La diada nacional de Catalunya, l’11 de setembre, és un recordatori que ens fem cada any els catalans i les catalanes de qui som, de qui hem estat i de qui aspirem a esdevenir en un futur. És una jornada plena de simbolisme i que, segons les circumstàncies que l’acompanyin, té un sentit diferent, però sempre especial i amb caràcter propi.

Aquest 2020 no és una excepció i també tenim una cita amb una diada marcada, necessàriament, pel moment social en el què ens trobem. La crisi sanitària provocada per la COVID-19 és, malauradament, la primera protagonista del dia d’avui. Els estralls que ha provocat i que continua provocant sobre la salut de les persones, sobre l’economia i sobre el conjunt de la nostra societat estan presents en aquesta diada com ho ha estat en totes les commemoracions que hem celebrat des del passat mes de març.

Us voldria convidar, en tot cas, a que aprofitem l’esperit de país que renovem cada 11 de setembre comprometent-nos de manera individual i col·lectiva en la lluita contra la pandèmia i contra els seus efectes. Catalunya ha demostrat reiteradament al llarg de la seva història la seva capacitat per a refer-se dels embats i ressorgir sempre enfortida.

Sé que vivim temps incerts. Però també estic convençuda que els catalans i catalanes som capaços de construir un futur esperançador. En primer lloc, posant tota la nostra capacitat en evitar que la malaltia es propagui, gràcies l’aplicació tant de les restriccions que s’estableixen com dels consells que se’ns fan arribar. Tothom juga un paper fonamental en aquesta crisi i hem d’estar a l’alçada.

Però l’actual situació de crisi no ens ha de fer oblidar la situació de repressió que viu el nostre país, amb la presó, l’exili i la persecució ideològica com a mesures antidemocràtiques a la diversitat d’opinió i a la llibertat política. Vivim una situació de retallada de drets i llibertats en molts àmbits de la nostra societat. Tenim, per tant, l’obligació d’encarar una nova Diada amb aquesta diversitat reivindicativa: mirant al passat i en clau de futur.

La societat catalana vol exercir els seus drets però, malauradament, la resposta des de l’Estat arriba sovint en forma de repressió per comptes de diàleg. Només cal pensar en les imatges de la violència patida per la ciutadania l’1 d’octubre del 2017 i l’empresonament dels líders socials i polítics que van pretendre vehicular el mandat dels catalans i catalanes. I tantes d’altres formes de repressió viscudes fins a dia d’avui.

En aquesta Diada de 2020 us convido a seguir representant, tots i cadascun de nosaltres, la flama que alimenta el país des de les arrels, que renova l’energia i li dona força. És el moment de les anàlisis i de traçar un futur amb la veu del territori, des del consens, des del realisme pragmàtic però també des de la il·lusió. I, sobretot, des del compromís que va adquirir el poble de Catalunya amb el referèndum de l’1 d’octubre. Cal que tinguem present, cada dia, aquest llegat. I que aquest sigui la nostra bandera, avui dia 11 de setembre, però també la resta de dies de l’any.

El dia de demà començar a partir de l’avui.

Visca Catalunya!

Darrera actualització: 12.09.2023 | 15:26