2021 Declaració del Fons Català i la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau sobre el conflicte a Ucraïna

L'Ajuntament de Begues s'adhereix a la declaració del Fons Català de Cooperació i pel Desenvolupament i de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau a Catalunya sobre la guerra de Rússia contra Ucraïna.

DECLARACIÓ DEL FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT I LA XARXA D’ALCALDES I ALCALDESSES PER LA PAU DE CATALUNYA SOBRE EL CONFLICTE A UCRAÏNA

Davant la invasió i el bombardeig d’Ucraïna per part de l’exèrcit de Rússia, la situació de guerra oberta a Ucraïna i la seva possible extensió en l’àmbit regional, manifestem:

El conflicte entre Rússia i Ucraïna és un conflicte polièdric en el qual els aspectes històrics, culturals, geopolítics i econòmics es creuen en un possible escenari d’enfrontament entre Rússia i l’OTAN. Aquesta gran complexitat requereix una responsabilitat de la mateixa dimensió a l’hora de trobar-hi una sortida pacífica, no només per part dels actors directament implicats sinó que també de tots els que poden tenir un paper destacat, en especial per la Unió Europea, per tal de generar espais de negociació, cooperació i acord.

El trencament de la política de blocs que va representar la caiguda del mur de Berlín el 1989 i el consegüent pas d’un ordre mundial bipolar a un de multipolar, donava l’oportunitat a entomar els processos d’emancipació nacional i la resolució pacífica dels conflictes des del diàleg, la cooperació i el multilateralisme. En aquest sentit, creiem que alinear-se amb un bloc militar no contribueix a enfortir aquesta voluntat de resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogada. Al contrari, augmenta el perill d’una guerra que ara ja torna a sacsejar Europa.

La societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no-violenta dels conflictes, tal com va mostrar de manera massiva les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant del conflicte dels Balcans ara fa 30 anys, de les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra ara fa vint anys davant de la Guerra d’Iraq, o de les mobilitzacions d’ara fa cinc anys a favor de l’acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la Guerra de Síria.

Per aquesta raó, i donant resposta a aquest anhel, des del municipalisme solidari creiem que cal contribuir a desescalar el conflicte i apostar per la desmilitarització de la zona i per l’establiment d’un diàleg enfocat a la construcció de pau. A dia d’avui, la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s’agreujarà molt més amb l’existència d’un conflicte bèl·lic obert, un fet que generarà de ben segur migracions forçades que caldrà atendre, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d’Europa. Per tot això apel·lem a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió.

Darrera actualització: 23.11.2022 | 23:22