El govern català presenta 100 accions per assegurar el present i el futur del català

Divendres, 16 de desembre de 2022 a les 08:55

Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal de Begues (ERC)

El president, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han detallat algunes de les 100 mesures presentades. Destaquem les 6 més rellevants:

El Pla d'impuls del català a l'àmbit sanitari: Tothom té dret a ser atès en català. Entre les actuacions que es preveuen, hi ha el desplegament de la figura del referent lingüístic de centre de salut, és a dir una persona responsable de la gestió lingüística de cada centre.

El pla de foment del català als serveis a la gent gran, inclòs residències, centres de dia, serveis a domicili, casals cívics i serveis per a les persones amb discapacitat, per tal que totes les persones puguin parlar sempre i en català a tot arreu, especialment aquells col·lectius que es poden trobar amb més situació de vulnerabilitat.

El reforç i impuls de la presència del català al món audiovisual, consolidant el gir iniciat ara fa un any i assegurant, així, trobar contingut en català a la televisió, als cinemes i a les plataformes.

La creació d'una xarxa d'autoescoles en llengua catalana, i de material formatiu en català, per tal que tothom pugui examinar-se del carnet de conduir en la nostra llengua.

La revisió i actualització dels projectes lingüístics dels centres educatius: es farà una diagnosi sociolingüística per conèixer el grau de normalització del català en cada centre, una diagnosi pedagògica que retrati els models d'ensenyament i d'innovació pedagògica. I una diagnosi acadèmica que indiqui els resultats de les avaluacions i orienti la presa de decisions per garantir la millora de la competència lingüística de l'alumnat.

La promoció de la generació d'un vincle emocional positiu amb la llengua catalana per part de les persones estrangeres que arriben a Catalunya: els serveis d'acollida integral promouran activament una mirada positiva, amb aspiracions i útil de l'ús social de la llengua catalana.

Darrera actualització: 20.01.2023 | 14:54