Fiscalitat progressiva: serveis justos i equitatius

Dimecres, 18 de desembre de 2019 a les 09:50

Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal de Begues (ERC)

L’Estudi de rendibilitat social que proposem ha d’estar format per mesures per a facilitar canvis cap a una rendibilitat social més gran dels serveis públics de l’Ajuntament. Cal atraure públics absents i protegir els públics en situació de vulnerabilitat.

L’estudi treballaria propostes sobre els aspectes econòmics que afecten els usuaris de cadascun dels serveis, valorant les diferents opcions possibles de fiscalitat progressiva. També s’hi indicarien propostes que tenen a veure amb el model de serveis i de gestió dels serveis, entenent que les característiques que tingui l’oferta poden condicionar els públics presents i absents resultants.

Valorem l’esforç de l’actual sistema d’ajuts, via bonificació del preu del servei, atorgats pels serveis educatius i socials. Aquest sistema de bonificacions tan sols està orientat a les famílies demandants que no superen un determinat llindar econòmic o són famílies nombroses.

Totes aquelles famílies que no s’adiuen amb els criteris establerts es veuen obligades a pagar el cost del servei estipulat per un preu únic, sigui quina sigui la renda familiar. Les famílies que superen amb escreix el llindar econòmic paguen el mateix preu que aquelles famílies que el superen molt lleugerament, la qual cosa provoca importants dificultats econòmiques a aquests usuaris que no accedeixen a les bonificacions però que també es troben en una situació de debilitat econòmica.

Apostem per la creació d’un sistema de fiscalitat progressiva, que es podria aplicar al preu de l’Escola Bressol, de la Piscina Municipal o del servei d’àpats de l’Espai 9. Es tractaria, doncs, de configurar un model de preus en funció de la renda de cada unitat familiar. L’objectiu passa per estipular una gradació que permeti un preu just i equitatiu per a totes les famílies.

Darrera actualització: 18.12.2019 | 13:37