Itinerari 'Entre barraques de vinya'

Aquest itinerari, a les planes del sud de Begues, creua de la plana de mas Trabal al pla de'n Ferris, passant pel coll del puig Moltó, a l'obaga de la serra de la Guàrdia. Tant a les planes com als vessants forestals de la Guàrdia i de les Tallarises no deixarem de veure barraques de vinya.

Unes, ben exposades en mig dels camps. D'altres, amagades entre els pins de les feixes antigament conreades. Al final arribarem al singular Pou de Glaç, també a l'obaga de les Tallarises. 

Refugis de la pagesia

Comencem per la plana sud de Begues entre camps de cereals i lleguminoses. Enmig de la plana, la riera de la Clota i, al costat, el camí Vell per anar a Gavà i a Castelldefels. Una filera de roures i alzines marca el traçat d'aquesta riera envoltada de camps. 

Passem per les Casetes del Roure, on hi havia un forn de vidre, ara en runes. Pugem per feixes abandonades on el pi blanc, el pi pinyer i alguna alzina conviuen amb una brolla alta de llentiscles, romanins, càrritxs i brucs d'hivern. Els roures i les alzines prenen protagonisme als racons ombrívols, al fons de les valls i als marges de les rieres. Aquest sector és força freqüentat pels porcs senglars. 

Arribant a dalt, passada la barraca de vinya de mas Trabal, prop de cal Vallès, tenim bones vistes sobre les runes de mas Trabal. A sota mateix, els plans de la Clota amb les barraques de vinya disseminades i els puigs de la Guardiola (472 m) i la Desfeta (524 m). Abans de baixar de nou a la plana, arribem a les ruïnes del mas de puig Moltó. Tenim l'opció d'acostar-nos-hi (120 m de baixada) fins a l'alzina monumental i la font (sovint seca).

El corriol de baixada per l'obaga de la serra de la Guàrdia és bonic. Roures i alzines al primer tram, més humit. Pi blanc i pi pinyer al segon. Pel sotabosc, de nou el càrritx es fa dominant. Llentiscles, gatoses i garrics l'acompanyen. A les clarianes, fenàs de marge i romaní. Dins el bosc veiem trams de feixes de pedra seca. 

Creuem la pista que porta a la plana Novella. Davant, les vistes de les antenes al serralet Blanc. Nosaltres, per sota del puig de la Creu (461 m)anem a buscar els plans de'n Ferris. Grans exemplars de llentiscles i càdecs desplacen localment els càrritxs. 

A la plana, de nou veiem barraques de vinya disseminades arreu. Creuarem el torrent de mas Ferrer. Els camps de cereals de secà s'alternen amb bosquines de pi blanc i pi pinyer. El sotabosc de fenàs de bosc, romanins, llentiscles i càrritxs, és poc dens. 

Al voltant de mas Roig i can Rigol trobem més barraques i una escultura en homenatge a aquestes. També hi podem observar el "tabacu-jazz" executat pel Centre d'Estudis Beguetans el 2007. 

Entre camps i alguns erms, arribem a l'interessant conjunt agrícola de can Térmens, datat ja al segle XIV, on veurem diferents elements constructius: un pou, la masia, els rellotges de sol, un colomar, la cavallerissa, etc.

Sortim i prenem un corriol per l'obaga de les Tallarisses que ens portarà fins al singular pou de glaç. Al vessant forestal, de nou feixes de pedra seca i alguna altra barraca ens recorden que anys enrere també els conreus s'enfilaven muntanya amunt.

Mapa, fitxa tècnica i més detalls de la ruta, en aquest enllaç.

Darrera actualització: 02.08.2019 | 14:39